Muinaisten kivien voimat: T-Z eli tansaniitista zoisiittiin

Olemme koonneet sivuillemme kattavat listat kivien, kiteiden, mineraalien ja muutaman muun aineen ominaisuuksista. Kivien käytön helpottamiseksi suluissa olevat numerot viittaavat kiveä vastaavaan chakraan eli energiakeskukseen seuraavasti: (1) juurichakra, (2) sakraalichakra, (3) solar plexus, (4) sydänchakra, (5) kurkkuchakra, (6) otsachakra, (7) kruunuchakra, (0) sopii kaikkiin chakroihin, (X) chakraan yhdistäminen riippuu kiven väristä. Tutustu myös kivien puhdistamiseen, herkkyyksiin sekä käyttötapoihin muilla kivisivuillamme.

Tansaniitti

VÄRI: laventelinsinisestä siniviolettiin.
KUVAUS: Tansaniitti on pegmatiiteissa esiintyvä, lasikiiltoinen ja läpinäkyvä zoisiitin sinivioletti muunnos, jota löydettiin vuonna 1967 Tansaniasta. Nimen kivelle on antanut Tiffany & Co kiven löytömaan mukaan.
ESIINTYMÄT: Tansania.
VOIMA: Tansaniitti on taikakivi, joka helpottaa henkistä tietoisuutta ja kohottaa sisäistä näkemystä. Kivi yhdistetään myös enkelten valtakuntaan, henkioppaisiin sekä kohonneisiin mestareihin (6,7).
MUUTA: Legendat yhdistävät Tansanian viisaat, Lemurian ja delfiinit yhteen tansaniitin kanssa.
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan tansaniitti sointuu hyvin yhteen akvamariinin sekä moldaviitin kanssa ja sitä suositellaan käyttämään kehon oikealla puolella. Tansaniitti on myös hyvä voimakivi työnarkomaaneille.

Tektiitti

VÄRI: ruskean, mustan ja tummanvihreän eri sävyjä.
KUVAUS: Tektiitit ovat valtaosin (n. 80 %) piidioksidista koostuvia, meteoriittikraaterien yhteydessä tavattavia pieniä (1-3 cm), lasimaisia kappaleita, joiden alkuperä on edelleen kahden eri teorian selittämä. Kiven nimi on peräisin kreikankielisestä sanasta ’tektos’, joka tarkoittaa sulanutta ja kiviä nimetään nykyään myös löytöpaikan mukaan, kuten moldaviitti Moldau-joen mukaan.
ESIINTYMÄT: Australia (Tasmania), Filippiinit, Indonesia (Java), Itävalta, Kiina, Malesia, Norsunluurannikko, Saksa, Thaimaa, Tsekki, Vietnam, Yhdysvallat.
VOIMA: Tektiitti kohottaa viisautta elämänkokemusten kautta ja estää tunteiden haavoittumiselta. Sen sanotaan myös muodostavan yhteyden luovan energian ja materian välille. Fyysisellä tasolla tektiitti yhdistetään kiviterapiassa muun muassa kuumeen alentamiseen ja tarttuvien tautien leviämisen estämiseen. Perinteisesti tektiittejä on käytetty kaikenlaisen hedelmällisyyden talismaaneina (1).
KIVIVINKKI: Tektiitti on oiva kivi chakrojen tasapainottamiseen ja se saattaa jopa auttaa chakran pyörimissuunnan muuttamisessa.

Thomsoniitti

VÄRI: yleensä valkoinen.
KUVAUS: Rombiseen kidejärjestelmään kuuluva thomsoniitti on harvinainen zeoliittimineraali, jota esiintyy muun muassa laavojen onkaloissa. Kivi on saanut nimensä vuonna 1820 löytäjänsä, skotlantilaisen kemistin mukaan (Thomas Thomson 1773-1852).
ESIINTYMÄT: Australia, Italia, Kanada, Saksa, Skotlanti, Tsekki, Uusi-Seelanti, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan thomsoniitti luo yhteyden emotionaalisen ja eetterikehon välille. Se selkeyttää mieltä sallien uuden informaation edistää henkilökohtaista kasvua (0).

Thuliitti

VÄRI: vaaleanpunainen.
KUVAUS: Yleisesti korukivenä käytetty thuliitti on Norjasta alunperin vuonna 1820 löytynyt zoisiitin mangaanirikas muunnos.
ESIINTYMÄT: Australia, Itävalta, Norja (Sör-Tröndelag), Yhdysvallat.
VOIMA: Elämänvoimaa lisäävä thuliitti on voimakas kivi, joka rohkaisee kekseliäisyyteen ongelmien ratkaisussa ja tutkii ihmisen kaksinaisuutta yhdistämällä rakkauden ja logiikan (1,4).

Tiikerihiekkakivi

VÄRI: kellertävän ja beigen eri sävyjä.
KUVAUS: Raidallisen ulkonäkönsä puolesta nimetty hiekkakivi (sedimenttikivi).
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa.
VOIMA: Tiikerihiekkakivi kohottaa luovuutta meditaation kautta, sillä on myös kyky motivoida kaikilla tasoilla (1,2,3).
KUULUISUUS: Petra on muinaisten nabatealaisten kaupunki Jordaniassa, se on maailmankuulu nähtävyys upean värisiin hiekkakivikallioiden seinämiin hakattujen kuningashautojensa ansiosta.

Tiikerinsilmä

VÄRI: kellertävän, kullan ja ruskean eri sävyissä hohtava, voimakkaasti raidallinen kivi.
KUVAUS: Tiikerinsilmä on kvartsia, jossa on mikroskooppisina sulkeumina kuitumaista, kullankeltaiseksi hapettunutta krokidoliittia, sarvivälkkeen sukulaista. Pyöröhionnalla kiveen saadaan kaunis aaltomainen hohto.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Etelä-Afrikka, Intia, Meksiko, Myanmar, Yhdysvallat.
VOIMA: Muinaisuskomusten mukaan tiikerinsilmä on nimensä mukaisesti hyvin suojeleva kivi, joka opettaa pysähtymään, katselemaan ja kuuntelemaan ennen seuraavaa isoa loikkaa eteenpäin. Kivi on hyvä työasioille, sen kerrotaan lisäävän itseluottamusta ja vapauttavan stressistä. Tiikerinsilmä auttaa saavuttamaan kirkkauden ja omaa hiottuna lähes hypnoottisen voiman (3).
MUUTA: Vaihtelunhaluinen horoskooppimerkki eli Kaksonen on seurallinen ja vilkas luonteeltaan, keskittymiskykyä lisäävä tiikerinsilmä auttaa mainiosti huomioimaan kaiken ympärillä tapahtuvan. Kiinalaisessa horoskoopissa tiikerinsilmä on Apinan voimakivi.
KIVIVINKKI: Kiviterapiassa henkiseen maadoittumiseen suositellaan tiikerinsilmää navan kohdalle asetettavaksi.

Tiikerinsilmä, punainen

VÄRI: punaisenruskea.
KUVAUS: Punainen tiikerinsilmä tunnetaan englanniksi myös nimillä ’bull’s-eye quartz’ tai ’ox-eye quartz’ eli häränsilmäkvartsi.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa, muun muassa Etelä-Afrikka.
VOIMA: Punainen tiikerinsilmä on stimuloiva kivi, joka helpottaa väsymystä sekä lisää motivaatiota. Fyysisellä tasolla hoitavana kivenä se kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä alhaista seksuaalista halukkuutta (1).

Timantti

VÄRI: väritön, kellertävä, ruskea, punertava, vihreä, sininen, musta.
KUVAUS: Maan alla kovassa paineessa ja kuumuudessa syntynyt timantti on puhdasta kiteistä hiiltä. Timantin nimi kreikankielisestä sanasta ’adamas’, joka tarkoittaa voittamatonta.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa, tunnetuimmat kaivaukset ovat Etelä-Afrikassa (Transvaal), Intiassa (Golconda), Brasiliassa ja Australiassa.
VOIMA: Kiviterapian mukaan valkoista, puhdasta valoa oleva timantti tuo puhdistuksen, harmonian ja rakkauden sekä yltäkylläisyyden. Timantti on myös energian monistaja, se on yksi harvoista kivistä, joka ei kaipaa uudelleen lataamista. Timantti tuo selkeyden, kirkastaa ajatuksia ja auttaa valaistumisessa (7).
MUUTA: Yksilöllisyyttä ja vahvaa tahtoa kuvaava timantti on yksi huhtikuun kuukaudenkivistä sekä auringon planeettakivi Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymän kiviluettelon mukaan. Hindujen veda-astrologiassa timantti liitetään Venukseen.
KUULUISUUS: Näyttelijätär Elizabeth Taylor tunnetaan häikäisevästä jalokivi- ja korukokoelmastaan, johon kuuluvat muun muassa Krupp timantti (33.19 karaattia) sekä päärynänmuotoinen Taylor-Burton timantti (69.42 karaattia), joista jälkimmäinen koristaa nykyään kaulakorua Lizin päätettyä sen olevan hieman liian iso sormukseen istutettavaksi. Richard Burton antoi Lizille myös lahjaksi sydämenmuotoisen keltaisen timantin, joka oli alunperin vuonna 1621 lahja Shah Jahan’lta hänen lempivaimolleen (Mumtaz Mahal), kuka taasen oli inspiraationa Taj Mahalin rakentamiseen.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee käyttämään timanttikorvakoruja matkapuhelimen säteilyn torjumiseksi.

Titaniitti

VÄRI: ruskeasta kellertävänvihreään, joskus myös harmaa tai melkein musta.
KUVAUS: Läpinäkymätön titaniitti (engl. myös ’sphene’) on timantti- tai lasikiillon omaava kalsiumtitaanisilikaatti.
ESIINTYMÄT: Englanti, Italia (Napoli), Kanada, Norja, Pakistan (Gilgit), Ruotsi, Saksa, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Titaniitti edustaa neljää elementtiä sekä hengen yhdistymistä maahan tai materiaan. Titaniitti on dynaamisen ja varman toiminnan kivi, joka kohottaa myös myötätuntoa sallien siten irtaantumisen sekä tässä ja nyt hetkessä olemisen. Titaniitin avullla on mahdollista saavuttaa vakaasti asetettuja päämääriä (1,4).

Topaasi

VÄRI: hunajankeltainen, ruskea, vaaleansininen, vihertävä, vaaleanpunainen, väritön.
KUVAUS: Topaasi on lasikiiltoinen alumiinisilikaattimineraali, jota esiintyy pääasiassa hiekoissa, graniitin ja gneissin onteloissa, rapautuneissa kallioissa sekä pegmatiiteissa.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa, muun muassa Brasilia (Minas Gerais), Australia (Queensland, Tasmania), Japani (Mino), Venäjä (Siperia, Ural), Yhdysvallat.
VOIMA: Topaasi kasvattaa ymmärrystä ja sallii olemisen ilman suorittamista. Se auttaa valaisemaan omaa polkua päämääriä kirkastaen ja sisäisiä voimavaroja huomioiden. Fyysisellä tasolla kivi liitetään kudosten uusiutumiseen, munuaiseen ja virtsarakkoon (X).
MUUTA: Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelossa topaasi on marraskuun kuukaudenkivi ja Merkuriuksen planeettakivi. Topaasi on myös Skorpioni horoskooppimerkin onnenkivi. Kiinalaisessa horoskoopissa topaasi on Hevosen ja Kukon voimakivi.
KUULUISUUS: Kuuluisin topaasi maailmassa on luultavasti ”Braganza” (1680 karaattia), joka kuuluu nykyään Portugalin kruunujalokiviin nimenomaan kruunuun istutettuna. Kivi löydettiin Brasialiassa (Minas Gerais) vuonna 1740 ja sitä luultiin ensin timantiksi värittömyytensä vuoksi.
KIVIVINKKI: Topaasia suositellaan kantamaan yllä nimettömässä sormuksena tai solar plexuksen kohdalla.

Topaasi: Imperial

VÄRI: kullankeltainen, oranssinpunainen.
KUVAUS: Hyvälaatuisia imperial topaaseja löytyy enää harvoin, arvostetuin väri on oranssinpunainen, jota yritetään saada aikaiseksi muun värisiä topaaseja lämpökäsittelemällä.
ESIINTYMÄT: Imperial topaasia saadaan enimmäkseen kaivosalueelta Minas Geraisin osavaltiosta Ouro Preton kaupungin lähettyviltä Brasiliasta.
VOIMA: Lämpimän kullan sävyinen imperial topaasi on kuin akku, joka lataa sekä henkisesti että fyysisesti myönteisyyttä voimistaen. Tämä topaasi auttaa myös rajojen ja toimimattomien ajatusmallien kaatamisessa (2,3).

Topaasi, keltainen

VÄRI: vaaleankeltaisesta kullankeltaiseen.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Brasilia, Japani, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Keltainen topaasi laukaisee jännitystä kaikilla tasoilla ja avustaa ongelmien ratkaisussa sekä pelkojen voittamisessa (3).
MUUTA: Keltainen topaasi on horoskooppimerkki Leijonalle arvokas apuri. Tämä lämpimän keltainen silikaatteihin kuuluva mineraali auttaa valaisemaan omaa elämän polkua, korostamaan päämääriä sekä löytämään sisäisiä voimavaroja.

Topaasi, kirkas

VÄRI: väritön.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Australia, Brasilia, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Väritön, kirkas topaasi opettaa kiviterapian mukaan tulemaan tietoiseksi omista ajatuksistaan ja teoistaan sekä näiden vaikutuksista ja seurauksista. Tämä kivi auttaa puhdistamaan ja selkeyttämään omia tuntemuksia (7).

Topaasi, sininen

VÄRI: vaaleansininen.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Brasilia, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Korkeampaan itseen tai meditaatioon virittäytyessä on sininen topaasi hyvä kivi. Kiven väri sointuu yhteen totuuden ja viisauden enkelien kanssa (5,6).
MUUTA: Sininen topaasi on yksi horoskooppimerkki Kaksosten ja Jousimiehen onnenkivistä.
KIVIVINKKI: Kiviterapiassa sininen topaasi suositellaan asetettavaksi kurkkuchakran tai kolmannen silmän päälle näiden energiakeskusten myönteisten voimien kohottamiseksi.

Topaasi, vaaleanpunainen

VÄRI: vaaleanpunaisesta pinkkiin.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Brasilia ja Venäjä.
VOIMA: Vaaleanpunainen topaasi on toivon kivi, joka heijastaa ihmeellisiä ja ihania asioita. Se auttaa lempeästi irtautumaan vanhoista kaavoista, jotka ovat tuntuneet epämukavilta ja aiheuttaneet vastustusta omassa itsessä (1,4).

Tsaroiitti, tsharoiitti

VÄRI: purppura.
KUVAUS: Tsaroiitti on harvinainen ja epätavallinen mineraali, jota esiintyy paikoissa, missä syeniittimassiivi on tunkeutunut ja muuntanut kalkkikivivarantoja.
ESIINTYMÄT: Venäjä (Siperia).
VOIMA: Muuntumisen kivenä tunnettu tsaroiitti on kutsu alitajuntaan tutustumiselle. Psykologisella tasolla tsaroiitti muuntaa kielteisiä ominaisuuksia ja mahdollistaa toisten hyväksymisen. Kivi auttaa vapautumaan todella syvistä peloista ja pakkomielteistä. Henkisellä tasolla tämä kivi on arvokas arkielämään maadoittaja (7).
MUUTA: Tsaroiitti on Vesimies aurinkomerkin onnenkivi, jota venäläiset löysivät vuonna 1947 Muruin vuorilta. Kivi tuli tunnetuksi lännessä vasta vuonna 1978 ja sitä on edelleen hankala viedä Venäjän ulkopuolelle ”raakana”.
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan tsaroiitti on todella tehokas ja energioita kohottava kivi rakennuksen, henkilön tai huoneen ympärille asetettuna.

Tsavoriitti

VÄRI: smaragdinvihreä.
KUVAUS: Vuonna 1968 Tansaniasta ensimmäisen kerran löydetty tsavoriitti on yksi halutuimmista grossulaarigranaateista.
ESIINTYMÄT: Kenia (Tsavo), Madagaskar, Tansania.
VOIMA: Upean vihreä tsavoriitti liitetään granaatin mystisten voimien lisäksi uudistamiskykyyn sekä terveyden edistämiseen kaikilla tasoilla. Tsavoriitti on hyväntahtoinen kivi, joka kohottaa elämänvoimaa ja auttaa löytämään parhaimman omasta itsestään sekä muista. Tämän kiven kerrotaan myös kasvattavan luottamusta omaan polkuun ja kuuntelemaan sydäntään tällä polulla rehellisesti edetessä (4).
KIVIVINKKI: Tsavoriitti on myös hyvä kivi esimerkiksi kihla- tai vihkisormuksissa, se on kuin lupaus sitoutumiseen.

Tuliakaatti

VÄRI: ruosteenruskea, oranssi, vihertävä, sinertävä.
KUVAUS: Tuliakaatti on kerrostunut kivi, jonka sisäkerroksissa piioksidi (kvartsi) ja rautaoksidi muodostavat hohtavia tulenvärejä.
ESIINTYMÄT: Meksiko (Sonora), Yhdysvallat.
VOIMA: Tulielementtiin nimensä mukaisesti liitettävä tuliakaatti omaa syvän yhteyden maahan, kiven suojeleva energia on rauhoittava ja turvallisuutta tuova. Fyysisellä tasolla kivi yhdistetään silmiin, vatsaan sekä hermo- ja umpieritysjärjestelmään (1,2,4,5).
KIVIVINKKI: Tuliakaattitalismaania voi kantaa yllään pidempiäkin aikoja yhtäjaksoisesti.

Tuliopaali

VÄRI: oranssinpunainen.
KUVAUS: Tuliopaaliksi kutsutaan opaalia, jossa punaisen ja keltaisen eri sävyt ovat pääosassa muodostaen liekkimäisiä heijastumia kiveä käänneltäessä.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Australia ja Meksiko.
VOIMA: Tuliopaali herättää nimensä mukaisesti sisäisen tulen, se on lämmittävä ja uudelleen energisoiva kivi. Fyysisellä tasolla tuliopaali liitetään kolmoislämpömeridiaaniin ja alaselkään. Ennen muinoin opaalin uskottiin karkottavan pahoja henkiä ja suosivan lapsia, teatteria, huvituksia, ystävyyttä sekä tunteita (2,3).
MUUTA: Intensiivinen, mystinen ja syvällinen horoskooppimerkki eli Skorpioni roihuaa hyvin yhteen tuliopaalin kanssa. Tämä oranssinpunainen henkilökohtaisen voiman kohottaja kasvattaa kosmista tietoisuutta ja houkuttelee puoleensa mystisiä visioita. Tuliopaali on myös Oinas aurinkomerkin onnenkivi.

Turkoosi

VÄRI: turkoosi, sininen, sinivihreä, vihertävänharmaa.
KUVAUS: Turkoosi on läpinäkymätön, kupari- ja vesipitoinen fosfaattimineraali, jota esiintyy vahvasti alumiinipitoisten kivien raoissa ja onteloissa. Kiven nimi on peräisin ranskankielestä ja tarkoittaa turkkilaista (turquoise) viitaten Turkin basaareihin, joista venetsialaiset kauppiaat toivat kiveä Eurooppaan.
ESIINTYMÄT: Australia, Chile, Egypti, Englanti, Iran, Kiina, Meksiko, Ranska, Saksa, Tiibet, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Ystävyyttä kohottavan turkoosin suojelevat voimat helpottavat henkistä virittäytymistä ja rentoutumista sekä auttavat löytämään oman, todellisen elämäntarkoituksen. Turkoosi on puhdistautumisen kivi, joka fyysisellä tasolla liitetään vahvasti keuhkoihin ja hengitystiehyeisiin (5).
MUUTA: Jousimies on astrologisesti avosydäminen luonne, joka rakastaa rohkaista ja opettaa – sinisen ja vihreän eri sävyissä esiintyvä turkoosi tukee luovaa kommunikaatiota. Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymässä kiviluettelossa turkoosi on myös joulukuun kuukaudenkivi sekä Vesimiehen horoskooppikivi.

Turmaliini

VÄRI: kaiken värisiä vaaleankeltaisesta mustaan.
KUVAUS: Tyypillisesti graniitteissa ja pegmatiiteissa esiintyvä turmaliini on kidemuodoltaan pitkänomainen, kemiallisesti monimutkainen borosilikaatti. Turmaliinia esiintyy useammissa värisävyissä kuin mitään muuta kiveä, jokaisella värillä onkin omat nimensä, kuten indigoliitti (sininen) ja siberiitti (violetti). Kirkkaita ja värikkäitä muunnoksia käytetään jalokivinä.
ESIINTYMÄT: Afganistan, Australia, Brasilia, Italia, Kenia, Madagaskar, Mosambik, Namibia, Pakistan, Sri Lanka, Suomi (Kuortane), Tansania, Yhdysvallat.
VOIMA: Shamaanien kivenä pidetty turmaliini helpottaa väsymystä ja anemiaa sekä kasvattaa menestystä ja rakkautta. Psykologisesti turmaliini auttaa ymmärtämään itseään sekä muita (X).
MUUTA: Turmaliini on lokakuun kuukaudenkivi Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymässä kiviluettelossa.
KIVIVINKKI: Luonnolliset turmaliinisauvat ovat mainioita kiviterapian työkaluja. Niiden sanotaan puhdistavan auraa, poistavan tukoksia ja karkottavan kielteistä energiaa.

Turmaliini, musta (schörl)

VÄRI: musta.
KUVAUS: Läpinäkymätön, korkeasta rautapitoisuudesta värinsä saava musta turmaliini tunnetaan myös nimellä schörl. Se on yleisin turmaliini maailmassa muodostaen noin 95 prosenttia kaikista turmaliiniesiintymistä.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia (Minas Gerais), Englanti, Kanada (Quebec), Madagaskar, Pakistan, Ranska (Alsace), Saksa (Bavaria), Yhdysvallat.
VOIMA: Muinaisten uskomusten mukaan musta turmaliini suojaa loitsuja ja kaikkea, niin sisä- kuin ulkopuoleltakin tulevaa, kielteistä energiaa vastaan (1).
MUUTA: Horoskooppimerkki kauris liitetään mustaan turmaliiniin.

Turmaliini, vaaleanpunainen

VÄRI: vaaleanpunainen.
ESIINTYMÄT: Pääosin Afganistan.
VOIMA: Vaaleanpunainen turmaliini toimii kuin lemmenjuoma, se houkuttelee puoleensa rakkautta monella eri tasolla. Se opettaa luottamaan rakkauteen ja auttaa myös avautumaan fyysisen nautinnon hetkillä (1,4).
MUUTA: Turmaliini on lokakuun kuukaudenkivi Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymässä kiviluettelossa.
KIVIVINKKI: Horoskooppimerkki Härkä liitetään vaaleanpunaiseen turmaliiniin.

Turmaliini, vihreä (verdeliitti)

VÄRI: ruohonvihreä, sinivihreä.
KUVAUS: Verdeliitti on turmaliinin vihreä jalokivimuunnos.
VOIMA: Vihreä turmaliini, kuten kaikki vihreät kivet, on miellyttävä mielen rauhoittaja ja helpottaa uneen vaipumista. Tämä hoivaava kivi tuo elämään iloa ja tasapainoa (4).
MUUTA: Horoskooppimerkki Vaakaa hallitsevaan Venus planeettaan liitetään vihreä turmaliini, joka on erinomaisen parantava kivi. Se auttaa näkemään kaikki mahdolliset ratkaisut ja valitsemaan rakentavimman vaihtoehdon. Vihreä turmaliini on myös Vesimies horoskooppimerkin onnenkivi.

Turmaliinikvartsi

VÄRI: kirkas tummilla juovilla.
KUVAUS: Mustan turmaliinin ja kirkkaan kvartsin viehättävä yhdistelmä tunnetaan turmaliinikvartsina.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa.
VOIMA: Tässä kivessä yhdistyvät kvartsin ja turmaliinin myönteiset ominaisuudet – suojeleva ja kielteisyyttä maadoittava kivi, joka vahvistaa energiakenttää, kasvattaa sisäistä vahvuutta sekä tasapainottaa vastakkaisuuksia. Turmaliinikvartsi puhdistaa myös käyttäjänsä energioita ja on avuksi vanhoista kaavoista sekä jännitteistä irtautumisessa (1).

Tähtikivi

KUVAUS: Tähtikiveksi kutsutaan pyöröhiottua jalokiveä (esimerkiksi rubiini tai safiiri), jonka pinnalla esiintyy optinen tähti-ilmiö eli asterismi. Tähtiä voi olla neljä-, viisi-, kuusi-, kaksitoista- tai jopa 24-sakaraisia.
VOIMA: Tähtikivi viestittää kehon tarpeesta levätä ja kerätä uusia voimia (6,7).

Uleksiitti

VÄRI: valkoinen, kirkas.
KUVAUS: Valkoinen uleksiitti on kemialliselta koostumukseltaan vesipitoista natrium-kalsiumboraattia.
ESIINTYMÄT: Chile, Italia, Kanada, Peru, Turkki, Yhdysvallat.
VOIMA: Myös ominaisuuksiensa vuoksi (kissansilmäilmiö) TV-kivenä tunnettu uleksiitti on hyvä kivi unien ja näkyjen ymmärtämiseen. Se kuljettaa ongelmien ytimeen ratkaisuja tarjoten ja tuo myös fyysisellä tasolla selkeyttä näkemiseen (6,7).
KIVIVINKKI: Uleksiitti on hyvä meditaatiokivi, jonka syvyyksiin katsominen kohottaa mielikuvitusta.

Unakiitti

VÄRI: punavihreä.
KUVAUS: Myös sammalgraniittina tunnettu unakiitti on vihreää epidoottia, vaaleanpunaista maasälpää ja kvartsia sisältävä graniitti.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa, muun muassa Etelä-Afrikka, Suomi ja Yhdysvallat.
VOIMA: Oman voiman tunnetta kohottavan unakiitin ominaisuuksiin kuuluvat lempeys, rauhallisuus ja karismaattisuus. Se tasapainottaa tunnekehoa ja vapauttaa tukkeumista erityisesti sydänchakran alueella. Unakiitilla on myös kyky muuttaa kielteisiä asioita myönteisiksi (1,4).
MUUTA: Unakiitti on yksi Härän sekä Neitsyen horoskooppikivistä.
KIVIVINKKI: Unakiittia suositellaan voimakiveksi raskaana oleville naisille.

Uvaroviitti

VÄRI: vihreä.
KUVAUS: Harvinainen uvaroviitti on jälleen yksi granaattimineraali, joka omaa tasaisen upean smaragdinvihreän värin kromipitoisuuksiensa ansiosta. Kivi on nimetty venäläisen valtiomiehen ja kiviharrastelijan mukaan (kreivi Sergei Semenovitch Uvarov 1765-1855).
ESIINTYMÄT: Etelä-Afrikka, Italia, Suomi (mm. Outokumpu), Turkki, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Sydänchakraan liitettävä uvaroviitti kohottaa henkisiä yhteyksiä ja ihmisuhteita sekä auttaa kokemaan yksinolemisen ilman yksinäisyyden tunnetta. Tämä yleisesti rauhoittava kivi kannustaa myös yksilöllisyyteen ilman itsekkyyttä (4).

Vanadiniitti

VÄRI: kellanruskeasta punaruskeaan.
KUVAUS: Harvinainen vanadiniitti on läpinäkyvä tai -kuultava, kidejärjestelmältään heksagoninen vanadiinimineraali, jota esiintyy lyijy- ja sinkkimalmien rapautumisvyöhykkeissä.
ESIINTYMÄT: Argentiina, Espanja, Itävalta, Marokko, Meksiko, Skotlanti, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Vahvan maakontaktin omaava vanadiniitti kohottaa järjestystä elämässä ja auttaa määrittelemään omia päämääriä. Se on myös hyvä meditaatiokivi hiljentäen mielestä ylimääräisen ajatusvirran. Fyysisellä tasolla vanadiniitti on hyödyksi hengityksen kierrossa ja kroonisen uupumisen torjumisessa (1,2).
KIVIVINKKI: Fengshui suosittelee kiveä tuhlaajille ja varojensa yli eläville. Asettamalla yksi vanadiniitti talon tai asunnon jokaiseen kulmaan tai lompakkoon auttaa pitämään raha-asiat kunnossa.

Variskiitti

VÄRI: vihreä, harmaa, valkoinen.
KUVAUS: Variskiitti on melko harvinainen alumiinifosfaattimineraali.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Puola, Saksa, Yhdysvallat.
VOIMA: Rohkaiseva variskiitti on sydänchakran kivi, joka auttaa ymmärtämään rakastamiamme ihmisiä. Se kohottaa toivoa ja auttaa pois epätoivon syövereistä. Kiveä suositellaan henkilöille, jotka ovat kohdanneet elämässään pitkäaikaisen sairauden tai pysyvän vamman, se rohkaisee jatkamaan elämässä eteenpäin haasteista huolimatta (4).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee pitämään variskiittia yllä riipuksena, kaulakoruna tai kivenä hetken aikaa vasemmassa kädessä.

Verikivi, heliotrooppi

VÄRI: tummanvihreä tai vihertävänsininen pienillä punaisilla laikuilla.
KUVAUS: Verikivi, joka myös heliotrooppina tunnetaan, on mikroskooppisen pienistä kvartsirakeista koostuvaa kalsedonia. Kiven nimi on peräisen kreikankielen sanoista ’helios’ (aurinko) ja ’tropos’ (kääntää).
ESIINTYMÄT:Australia, Brasilia, Intia, Italia, Itävalta, Kiina, Saksa, Tsekki, Yhdysvallat.
VOIMA: Muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset atleetit uskoivat verikiven tuovan voimaa ja kestävyyttä kantajalleen. Sen sanotaan estävän korkeaa verenpainetta ja olevan kehon puhdistaja. Suojelevana ja maadoittavana kivenä verikivi auttaa myös päätöksenteossa (1).
MUUTA: Verikivi on myös yksi horoskooppimerkki Oinaan onnenkivistä.
KIVIVINKKI: Kiviterapiassa rauhallisen unen takaamiseksi verikivi suositellaan laitettavaksi vesikulhoon sängyn viereen.

Vesimeloniturmaliini

VÄRI: vaaleanpunaisen ja vihreän yhdistelmä.
KUVAUS: Vesimeloniturmaliini tunnetaan sen keskittyneistä väriraidoistaan. Kiteen keskellä on tavallisesti punertavaa, vaaleanpunaista, purppuraa tai magentaa väriä ja ulkopuolella kiertää oliivinvihreä ”kehä”.
ESIINTYMÄT: Pääosin Brasilia.
VOIMA: Diplomaattinen vesimeloniturmaliini on todellinen sydänchakran tehokivi, se kannustaa rakkauteen, lempeyteen sekä ystävyyteen (4).

Vesuvianiitti, idokraasi

VÄRI: keltaisesta tummanvihreään, ruskea.
KUVAUS: Vesuvianiitti eli idokraasi on lasi- ja rasvakiiltoinen, läpikuultava metamorfisissa kalkkikivissä esiintyvä monimutkainen kalsium-magnesium-rautasilikaatti. Vesuvianiitti tunnistettiin ensimmäisen kerran Vesuviuksen rinteillä Italiassa.
ESIINTYMÄT: Italia, Norja, Romania, Sveitsi, Yhdysvallat. Suomessa vesuvianiittia on löydetty muun muassa Paraisilta.
VOIMA: Muinaisten uskomusten mukaan vesuvianiitti on hoivaava kivi, joka edesauttaa parantamista ja parantumista. Se rohkaisee keskittymään todella tärkeisiin asioihin ja karkottaa raivoa sekä masennusta (1).

Vuorikide, kirkas kvartsi

VÄRI: väritön.
KUVAUS: Kuusikulmaisen kidemuodon omaava vuorikide (engl. quartz crystal) eli kirkas kvartsi on yksi yleisimmistä mineraaleista maailmassa.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa, parhaimman laatuiset vuorikristallit tulevat Brasiliasta, Englannista (Cumbria), Madagaskarilta, Sveitsistä (St. Gotthard) ja Yhdysvalloista (Arkansas). Myös Suomesta löydetään vuorikiteitä.
VOIMA: Muinoin vuorikiteiden uskottiin olevan pysyvästi jäätynyttä jäätä tai valoa kiinteässä muodossa, joten sillä on useita parantavia vaikutuksia esimerkiksi mielen puhdistaminen ja kirkastaminen – vuorikide on kiviterapiassa mestariparantaja (0).
MUUTA: Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymän kiviluettelon mukaan vuorikide on toinen huhtikuun kuukaudenkivistä sekä Leijonan horoskooppikivi. Myös Jousimiehen aurinkomerkki liitetään tähän kiveen.
KUULUISUUS: Mayojen ja tolteekkien pyramideista löytyneet vuorikidekallot muodostavat edelleen selittämättömän mysteerin tiedemiehille. Vuonna 1924 löytynyttä kristallikalloa tutkittaessa on selvinnyt, että viisikiloinen kallo on leikattu ja hiottu käsin yhdestä suuresta vuorikidepalasta. Yksi näistä kuuluisista kvartsikalloista on nähtävillä Lontoossa (British Museum).
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan vuorikidesykerö on oiva huoneen energeettinen puhdistaja pöydällä tai hyllyllä säilytettynä.

Wulfeniitti

VÄRI: keltaisesta ruskeaan, punainen.
KUVAUS: Lyijymalmien hapettuneissa pintaosissa esiintyvä wulfeniitti on lyijymolybdaattimineraali, joka on saanut nimensä itävaltalaisen mineralogin mukaan (Franz Xavier von Wulfen 1728-1805).
ESIINTYMÄT: Muun muassa Meksiko, Itävalta ja Yhdysvallat.
VOIMA: Wulfeniitti opettaa hyväksymään arkielämän sellaisena kuin se on sekä nousemaan positiivisen ja negatiivisen kaksinaisuuden yläpuolelle. Wulfeniitti on myös kivi, jota suositellaan valkoisessa magiassa käytettäväksi, se tehostaa rituaaleja ja matkaamista (3).
KIVIVINKKI: Kiviterapian ja fensghuin mukaan wulfeniitin voi ohjelmoida saattamaan kiven haltijan yhteen sielunkumppaninsa kanssa asettamalla kivi ohjelmoinnin jälkeen kodin ihmissuhdesektorille.

Zeoliitti

VÄRI: väritön, valkoinen, sinertävä, persikansävyinen.
KUVAUS: Zeoliittimineraalien ryhmään luetaan yli 40 luonnollisesti esiintyvää, alumiinisilikaateista koostuvaa kiveä, kuten stilbiitti.
ESIINTYMÄT: Aasia, Australia, Itä-Eurooppa, Länsi-Eurooppa, Yhdysvallat.
VOIMA: Zeoliitti on reikienergian kivi, joka helpottaa eri energioihin virittäytymistä ja kohottaa kyseisen hoidon vaikutusta. Tämän kiven kerrotaan myös korvaavan kielteiset värähtelyt onnellisuudella ja Aasiassa kiveä onkin käytetty jauheena yleisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi (X).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee hautaamaan zeoliitin viljelysten tai istutusten läheisyyteen, sekä maanviljely että puutarhanhoito hyötyvät kiven energioista.

Zirkoni

VÄRI: useita eri värejä värittömästä ruskeaan.
KUVAUS: Timanttikiiltoinen zirkoni on magmakivissä ja hiekoissa yleisesti pieninä rakeina esiintyvä silikaattimineraali. Kiven nimi on peräisin arabiankielisestä sanasta ’zargun’, joka tarkoittaa kullanväristä.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa, muun muassa Sri Lanka, Thaimaa ja Vietnam.
VOIMA: Zirkonin kerrotaan olevan avuksi matkoilla, se tuo onnea ja suojaa onnettomuuksilta (X).
MUUTA: Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymän kiviluettelon mukaan zirkoni on helmikuun kuukaudenkivi ja punakeltainen zirkoni taasen Venuksen planeettakivi. Zirkoni on myös eräs Neitsyt horoskooppimerkin onnenkivistä.
KIVIVINKKI: Muinaisten uskomusten mukaan zirkoni suojaa salamalta, ryöstöiltä, fyysiseltä väkivallalta ja rutolta.

Zoisiitti

VÄRI: harmaa, vaaleanpunainen, vaaleanvihreä tai -ruskea.
KUVAUS: Läpinäkymätön zoisiitti on prismaattisina, rombisina kiteinä tai massiivisina muodostumina esiintyvä kalsium-alumosilikaatti. Kivi on saanut nimensä itävaltalaisen tiedemiehen (Sigmund von Zois) mukaan, joka löysi kiveä Saualpe vuorilta Itävallasta vuonna 1805.
ESIINTYMÄT: Etelä-Afrikka, Itävalta, Norja, Pakistan, Ruotsi, Yhdysvallat.
VOIMA: Zoisiitti on kivi, joka auttaa ilmaisemaan todellista itseä toisten odotusten tai omien illuusioiden sijaan. Fyysisellä tasolla kivi liitetään muun muassa immuunijärjestelmän vahvistamiseen sekä hedelmällisyyden stimulointiin (1,4).
KIVIVINKKI: Kivi on kiviterapian mukaan hitaasti vaikuttava, joten sitä suositellaan käytettäväksi kosketuksissa kehon kanssa normaalia pidempään. Kiveä ehdotetaan myös potenssiongelmiin yhdessä rubiinin kanssa.