Sisustusvärit osa 1.: valkoinen, harmaa ja musta sisustuksessa

Nämä tietyllä tasolla värittömät ja neutraalit värit ovat mainioita sisustuksen pohjavärejä ja yhdessä ne luovat rauhallisen maiseman, sointuen toki hyvin myös kaikkiin muihin väreihin. Täysin musta-valkoinen sisustus voi olla samaan aikaan moderni ja klassinen, harmaan sävyt tuovat näihin tavallaan vastaväreihin hieman pehmeyttä ja jopa mustavalkoisen elokuvan vintage-tunnelmaa.

Valkoinen

Valkoisen heijastaessa kaikki värit itsestään on se sisustuksessa valon väri, toimien hyvänä kontrastina muille väreille, muodoille ja pinnoille – valkoinen väri on kuin tyhjä kanvaasi, joka pitää sisällään koko sateenkaaren värikirjon. Tämä steriili, hiljentyneen talven väri liitetään puhtauteen, se uudistaa auttaen luomaan tilaa uusille aluille. Kuten ruoka suositellaan tarjoiltavaksi valkoisilta lautasilta, myös sisustuksessa neutraali valkoinen tarjoaa taustavärin, terävöittää mieltä ja tuo uusia näkemyksiä.

Valkoinen väri kannustaa myös muun sisustamisen suhteen minimaalisuuteen, harvat tarkkaan valitut esineet ja huonekalut saavat valkoisesta taustasta ympärilleen tilaa erottua. Jokainen värilisäys valkoisessa huoneessa erottuu selkeästi ja muuttaa tehokkaasti koko huoneen ilmapiiriä. Jo pelkästään valkoista lähellä olevan hopean. metallin, peililasin tai kirkkaan lasin ja veden tuominen tähän rauhalliseen ympäristöön luo uutta tunnelmaa asumiseen ja olemiseen.

Vuodenaikojen vaihtuminen ja eri juhlapyhien sisustaminen kotiin täysin valkoisessa ympäristössä saa täyden huomionarvon. Pari sisustustyynyä ja torkkupeite valkoisella sohvalla, erilaiset koristeet, kukat sekä kynttilät luovat tyylikkään juhlan: oli valkoisen rinnalle valittava väriteema mikä tahansa, kaikki näyttää toimivan. Perinteinen puna-vihreä-valkoinen joulu, sininen-kulta-valkoinen väriteema tai moderni violetti-hopea-valkoinen koristus ovat kaikki juhlavia yhdistelmiä, joiden avulla tunnelma kohoaa juhlakauteen.

Luontoäiti on kaikessa viisaudessaan päättänyt myös vastasyntyneen ravinnon väriksi valkoisen. Vauvanhuoneessa luonnonvalkoinen onkin kaunis ja lempeä väri yhdistettynä erilaisten pastellisävyjen kanssa, luonnonvalkoinen ympäristö luo vauvalle tunteen avoimuudesta ja yhtenäisyydestä. Vaaleanpunainen ja vaaleansininen, persikka tai vaalea turkoosi ovat hyviä seinävärejä vauvanhuoneessa luonnonvaaleiden huonekalujen ja muun muassa vuodevaatteiden kanssa yhdistettyinä.

Harmaa

Harmaa väri sisustuksessa luo modernin ja urbaanin vaikutelman. Tästä valkoisen ja mustan välisestä värimaailmasta löytyykin kymmeniä eri sävyjä, jotka tummuusasteestaan riippuen sointuvat hyvin yhteen lähes minkä tahansa muun värin kanssa. Harmaa, siten sävynsä mukaan, saattaa luoda kalliomaisen vahvan tai lempeän, lähes viattoman tunnelman.

Hopeanharmaa ja metallinen hopea omaavat kosmista energiaa, kuuhun liitettävän vuoroveden vaihtumisen jatkuvasti liikkeessä olevaa voimaa. Metalliset yksityiskohdat, kuten elektroniikka, valokuvakehykset ja kynttilänjalat harmaassa sisustuksessa tai jopa kokonainen hopeaseinä edustavat kaupunkilaisen menevää sisustamista.

Harmaan sävyinen olohuone on rauhallinen ja tyynnyttävä. Esimerkiksi vaaleanharmailla seinillä viherkasvit, taulut ja muut taideteokset ovat edukseen, sivupöydille asetetut maljakot ja koriste-esineet tulevat kauniisti esiin. Harmaaseen sisustukseen voi myös valita kaksi, kolme tehosteväriä luomaan vahvaa visuaalista ilmettä. Valkoinen, musta, oranssi, punainen ja keltainen sointuvat keskenään toisiinsa ja näistä väreistä saa tehokkaan voimakolmikon myös harmaan kanssa.

Kuin nykyaikaisen, lempeän maaemon luolan voi sisustaa yhdistelemällä luonnon- materiaaleja ruskean ja harmaan eri sävyissä. Pehmeää suklaanruskeaa matossa tai puulattiassa, lämpimän harmaata seinissä maalattuna, tapetoituna tai vaikka sisustuskivellä päällystettynä… Myös sileä tai karhea betoni seinäpintana tai huonekaluissa toimii hyvin tässä maanläheisessä värimaailmassa. Tehostevärinä esimerkiksi valkoinen tekee tilasta modernin, luonnonvalkoinen pehmeän ja musta todellisen pesän.

Musta

Musta, josta myös löytyy useita eri sävyjä, on sisustuksessa rohkea ja usein yhtenäistävä väri, joka sopii yllättäen sekä vanhanaikaiseen että moderniin sisustukseen. Esimerkiksi eri materiaaleissa mustan sävyt vaihtelevat ja mattamusta tai kiiltävän musta väri luovat sangen erilaisen tunnelmansa. Vakavan mustalla värillä voi myös leikitellä aina yhdestä tehokkaasta yksityiskohdasta, kuten hienostuneesta nahkatuolista tai dramaattisesta kattokruunusta aina mustanpuhuvaan seinätapettiin tai rohkeasti koko keittiön sisustukseen saakka.

Musta on omalla tavallaan myös hyvin intiimi, salaisuuksien väri. Se omaa tietynlaista mystistä taikaa, siinä on kaikki ja ei mitään. Dramaattinen makuuhuone tai ruokailutila syntyykin tummista seinistä: seinäpaneelit antavat kartanomaisen tunnelman, tapetilla voi tuoda esiin myös muita sävyjä ja maaleissa voi valita kiiltävän tai mattamustan. Valaistukseen on syytä kiinnittää tummassa huoneessa erityistä huomiota ja moderneilla kalusteilla kartanomaisuus tuodaan tyylikkäästi nykypäivään.

Ultramoderni safarimainen sisustus saadaan aikaiseksi ajattelemalla seepraa tai valkoista tiikeriä. Graafisesti tehokkaat ja mielenkiintoiset, eläinkuviolla päällystetyt tuolit tai sohva ovat uskaliaan sisustajan valinta. Mustaan ja valkoiseen voi yhdistää myös lämmintä aavikon sävyä ruskean tai kullan värimaailmasta. Hienovaraisesti aurinkoinen kulta tauluissa, koriste-esineissä tai valaisimissa jatkaa rohkeaa ja itsevarmaa sisustuksen linjaa.

Piensisustuksessa ja tilojen viimeistelyssä musta sopii loistavasti yhteen lähes minkä värin ja tyylin kanssa tahansa. Mustavalkoisista valokuvista saa upeita tauluja mustiin raameihin laitettuina, raamien valinta vaikuttaa luonnollisesti lopputulokseen eli muun sisustuksen kanssa sointumiseen. Valokuvien vaihtoehtona silhuetit ovat hauska, harvemmin Suomessa käytetty vaihtoehto. Myös mustakehyksinen peili on ideaali yksityiskohta seinällä ja koristetyynyillä, torkkupeitoilla, kynttilänjaloilla, valaisimilla ja maljakoilla saadaan aikaiseksi hämmästyttävän monipuolinen, mustan sisustuksen lopputulos.