Sisustusvärit osa 3.: kulta, keltainen ja vihreä sisustuksessa

Harmoninen vihreä yhdessä pirteän keltaisen kanssa tai oliivinvihreä antiikkisen kullan parina ovat väriyhdistelmiä sisustuksessa, jotka tuntuvat luonnostaan sointuvan hyvin yhteen. Näistä väreistä saakin aikaiseksi raikkaan leikkisiä tai ylellisen arvokkaita sisustuksia modernia ja retroa unohtamatta.

Kulta

Ajaton kulta on ollut kautta historian suosittu väri sisustuksessa aina pienesineistä suurempiin pintoihin saakka. Kulta on hyvin itsetietoinen väri, se vahvistaa omanarvontunnetta ja tuo runsautta sekä ylellisyyttä eri tiloihin – vain pieni ripaus kultaa ja mieleen kuvittuvat kuninkaalliset ja satujen maailma. Oma koti kullan kallis!

Seikkailunhaluinen ja rohkea sisustaja käyttää kultaa isoina pintoina luoden jännittäviä väriyhdistelmiä olo- tai makuuhuoneeseen. Kulta yhdistettynä mustaan, tummanruskeaan tai violettiin on hienostunut ja mystinen kombinaatio, joka sallii arvokkaiden materiaalien ja kauniiden kuvioiden käytön. Kulta on myös upea väri menneen ja nykyisyyden yhdistämisessä. Antiikkisen oloiset huonekalut yhdessä ultramodernien sisustusratkaisujen kanssa toimii sykähdyttävällä tavalla.

Moderneilla ideoilla ja ajatuksilla lämmin kullan sävy sointuu kenties yllättäviinkin paikkoihin. Miltä kuulostaa perinteisen saunan korvaaminen kotikylpylällä? Lämmin kullan sävy seinämosaiikeissa ja lattialaatoissa luo tunnelmaa kiireettömästä olotilasta – rentoutuminen tässä elegantissa ympäristössä on takuuvarmaa.

Myös muutamalla kullan värisellä esineellä luodaan jo taikaa kodin sisustukseen. Kultakehyksiset peilit, valaisimet tai maljakot ja vadit antavat huoneelle vaikuttavan ilmeen ilman pelkoa liiallisesta mahtipontisuudesta. Myös verhoissa tai koristetyynyissä jo yksi kullalle kimaltava säie, pitsi tai kuvio voi tuoda toivotun, hohdokkaan vaikutuksen. Ja sisustuksen muodin huipulta vielä vinkkinä kullan ja hopean yhdistäminen, näiden värien oikeilla sävyillä saadaan aikaan pieniä ihmeitä!

Keltainen

Ei ole sattumaa, että pikaruokaketjut kaikkialla maailmassa käyttävät punaisia, keltaisia ja oransseja värejä tunnuksissaan ja mainonnassaan – nämä lämpimät värit herättävät ruokahalun. Vahvat ja kirkkaat värit ovat myös visuaalisesti mieltä kohottavia ruokapöydässä. Ilo, keveys ja elämänmyönteisyys ovatkin keltaisen valoisia ominaisuuksia, jotka pimeinä talviaamuina herättävät hyvään päivään vaikka lämpimän keltaisessa keittiössä.

Valaistus on tärkeässä roolissa keltaisella sisustettaessa. Sinistä tai vihreää valoa tuottavat lamput saattavat muuntaa valitun keltaisen sisustusvärin sävyä epämiellyttävään suuntaan eli kirkas, valkoinen valo on paras vaihtoehto eri tiloissa puhtaan keltaisen esilletuomiseen. Myös keltaista väriä itseään voi käyttää valkoisen kanssa huoneen valaisemiseen. Keltainen lasitiiliseinä rakenteellisena sisustuselementtinä on kuin ikuinen aurinko, jonka lämpimästä valosta nauttii kaikkina vuodenaikoina – tehokas vastalääke myös kaamosmasennukseen!

Murrettujen sävyjen sisustuksessa keltainen esimerkiksi harmaan kanssa on tyylikäs piristysruiske, joka antaa tilaan raikkaan modernin ja ajattoman ilmeen. Harmaa ja keltainen täydentävät toisiaan loistavasti sointuen siten minkä tahansa huoneen värimaailmaksi keltaisen elävöittäessä muutoin tasalaatuista värimaailmaa. Seinien väriksi voi valita pirteän sitruunankeltaisen tai haaleamman voinkeltaisen. Vaalean- tai keskiharmaan sävyiset, suoraviivaiset ja muhkeat sohvat sekä nojatuolit yhdessä iloisen keltaisen taiteen tai tekstiilien kanssa toimii hyvin olohuoneessa. Harmaan sävyissä myös alumiini ja rosteri ovat tehokkaita keltaisen vastapareja, näiden eri yhdistelmillä luodaan järjestäytyneen moderneja sisustuksia.

Keltainen on myös älyllinen väri, se edustaa oppimista ja hankittua tietoa. Keltainen väri jossain määrin esimerkiksi työhuoneessa sekä murrosikäisen huoneessa tuokin mukanaan auringonvaloa, vapautta ja tukee opiskeluprosessia – kuin sitruunan tuoksu auttaa keltainen keskittymään!

Vihreä

Tasapainoinen vihreä on väri, joka tuo rauhaa omaan tilaan ollen tehokasta itsehoitoa eli väriterapiaa yleiselle hyvinvoinnille. Sen rikkaasta sävymaailmasta aina oliivinvihreästä sinivihreään löytyy lukemattomia eri vivahteita, joiden jokaisen vaikutus sisustuksessa on hieman erilainen.

Harmonisen vihreässä huoneessa eläminen ja oleminen on kuin kävely metsässä: mieli rauhoittuu, tulee tunne ajattomuudesta ja kiireettömyydestä. Vihreä ei sure menneitä tai huolehdi tulevasta, se on tässä ja nyt. Tämä luonnollinen olotila saadaan aikaiseksi muun muassa yhdistelemällä vihreää ruskean ja kermanvalkoisen eri sävyihin. Vihreä pitää myös luonnonmateriaaleista – puu, rottinki, keramiikka ja pellava sointuvat kauniisti moniin vihreisiin.

Vihreä on ollut arvostettu väri myös tyylihuonekaluissa ja näin vihreiden arvojen aikana vanhojakin kalusteita kannattaa katsoa uusin silmin. Huonekalujen entisöinti ja sohvan tai nojatuolin verhoiluttaminen alan ammattilaisella rohkeilla kangasvalinnoilla voi piristää ja muuttaa koko asunnon ilmettä. Näin sisustukseen saadaan myös kaivattua persoonallisuutta, oman itsen sydämellisyyttä ja syvyyttä.

Värien valtakunnassa limenvihreä on keväisen vihreän ja hapokkaan keltaisen pirteä yhdistelmä, joka kuvastaa säännöllistä aikataulua ja myönteistä elämänasennetta myös haasteiden vastaanottamisessa. Väri on todella tehokas seinässä vaikka valkoisten ja harmaiden kalusteiden kanssa yhdistettynä. Limenvihreä virkistää myös pieninä yksityiskohtina muun muassa turkoosin, pinkin, oranssin tai keltaisen kanssa.