Eteeriset öljyt: luonnon parantavat voimat

Eteeriset öljyt omaavat moninaiset käyttömahdollisuudet aromaterapian lisäksi esimerkiksi tuoksulyhdyissä, huoneilman raikastamisessa tai erilaisissa rituaaleissa. Ohessa yleinen lista monista eri eteeristen öljyjen vaikutuksista ja muistathan, että eteeriset öljyt on aina laimennettava ennen käyttöä, niitä ei myöskään tule käyttää solariumissa tai suorassa auringonvalossa. Lapsille, vakavasti sairaille, raskauden tai imetyksen aikana eteerisiä öljyjä suositellaan käytettäväksi vain rajoitetusti ja valikoidusti.

Appelsiini

Makean tai karvasappelsiinin kuoresta saatavan eteerisen appelsiiniöljyn lämmin ja raikas tuoksu on rentouttava, mielialaa kohottava ja se vähentää hermostuneisuutta. Tämä eteerinen öljy sopii vatsa- ja kuukautiskipujen hoitoon, se vaikuttaa myös ruoansulatusta edistävästi ja lisää ruokahalua. Maagisesti appelsiiniöljy omaa voimakkaan aurinkoenergian ja sitä käytetään muun muassa puhdistamiseen tarkoitetuissa sekoituksissa.

Basilika

Kreikassa ’vuorten iloksi’ kutsutun basilikan eteerinen öljy on hennon vihreää, se kirkastaa ajatuksia, helpottaa päänsärkyä ja henkistä väsymystä. Basilikaöljy on hermoja vahvistavaa ja jännityksiä laukaisevaa, minkä vuoksi se on myös erinomainen öljy lihasten rentouttamiseen. Luonnonmagiassa basilikan tuoksun kerrotaan rohkaisevan onnellisuuteen ja rauhaan, se luo sympatiaa kahden henkilön välille ja toimii hyvin myös aineellista hyvinvointia houkuttelevissa öljysekoituksissa.

Bentsoe

Bentsoe eli munkkipalsami ei varsinaisesti ole eteerinen öljy vaan hartsi, joka tuoksuu hyvälle. Kevyt aromi on lämmin ja runsas, hieman puinen ja vaniljan kermainen. Temppelisuitsukkeiden tapaan poltettuna muinaisissa korkeakulttuureissa tällä kestävällä ja sydäntä lämmittävällä tuoksulla karkoitettiin pahoja henkiä ja lähestyttiin korkeampia voimia. Bentsoe edistää verenkiertoa, vahvistaa sydäntä ja kohottaa mielialaa. Sen katsotaan olevan auringon hallisema öljy, luonnonmagiikassa sen uskotaankin kasvattavan henkilökohtaista voimaa.

Bergamotti

Sitrusmaisen keveän ja virkistävän tuoksun omaava bergamotti tuo olemukseemme auringon, se kohottaa henkeä auttaen siten esimerkiksi masennuksen, jännitysten tai univaikeuksien hoitamisessa. Bergamottiöljy on stressiä laukaiseva, todellinen mielialan kohottaja ja hyvänmielen tuoja. Fyysisellä tasolla bergamottia käytetään muun muassa akneihon hoitoihin.

Eukalyptus

Eukalyptus on kaikille mieluinen, virkistävä tuoksu, joka raikastaa ja puhdistaa huoneilman. Se kirkastaa ajatuksia, viilentää tunteita sekä rauhoittaa ja tasapainottaa mieltä. Eukalyptus puhdistaa myös ilmapiiriä kielteisyydeltä tuoden rauhaa ja mahdollisuuden parhaiden puolien esiin tulemiselle. Fyysisellä tasolla eukalyptus lievittää hengitystiehyeiden tukkeumia ja flunssaista oloa, vahvistaa ja elvyttää väsynyttä sekä auttaa poistamaan lihasjännitystä.

Fenkoli

Aniksen tuoksuinen fenkoliöljy on antiseptinen ja lihasjännityksiä laukaiseva, sen parhaita ominaisuuksia on ruoansulatusvaivojen helpottaminen muun muassa aineenvaihduntaa kiihdyttäen ja nesteitä poistaen. Fenkoliöljy sopii hyvin yhteen eteerisistä öljyistä laventelin, ruusun, santelipuun, melissan ja geraniumin kanssa.

Frankinsensi

Frankinsensi on mietiskelyä ja hiljentymistä edistävä tuoksu, jonka tiedetään auttavan vapautumaan materiaalisen turhuuden houkutuksilta ja edistävän henkisiä pyrkimyksiä. Eteerisenä öljynä frankinsensi on puhdistava, elävöittävä ja lämmittävä öljy, joka rauhoittaa hermostoa ja vapauttaa arjen masennuksista sekä vahvistaa tietoisuuttamme sisäisestä valostamme.
Astrologia: Aurinko ja Maa.
Taika: Siunaukset ja vihkimysriitit.
Myytit: Alkuvoima ja vahvuus – Thoth ja Sekhmet.

Geranium, pelargonia

Geranium eli pelargonia on kukkaisöljy, jonka lämmin ja aurinkoinen tuoksu kohottaa mielialaa, poistaa jännitystä ja masennusta sekä tasapainottaa hormonituotantoa. Luonnonmagiassa geraniumöljy omaa vahvan suojaavan ja onnellisuutta kohottavan voiman.

Greippi

Hedelmäisen raikas ja kirpeä greippiöljy ehkäisee ja lievittää masennusta sekä kohottaa mielialaa. Eteerisenä öljynä greippi laukaisee jännitystiloja eli esimerkiksi tuoksumaljassa käytettynä se sopii hyvin stressaantuneelle mielelle. Maagisesti tämä eteerinen öljy on voimakas puhdistaja ja on oiva erilaisissa puhdistusriiteissä.

Inkivääri

Aasiasta alunperin kotoisin oleva, voimakkaan mausteinen inkivääri vahvistaa elinvoimaa ja immuniteettia sekä elvyttää ja virkistää verenkiertoa. Se sopii sekoitettavaksi hyvin eri sitrusöljyjen kanssa, usein jo yksi tippa inkivääriöljyä on riittävä. Luonnonmagiassa inkivääri yhdistetään elinvoimaisuuteen, rakkauteen, rohkeuteen ja aineellista hyvinvointia houkutteleviin seoksiin.

Jasmiini

Sanotaan, että enkelit tuoksuvat jasmiinille! Tämä sensuellin kukkainen tuoksu herättää luovuutta ja sensuaalisuutta, se kohottaa mielialaa ja rentouttaa. Toisen kallisarvoisen eteerisen öljyn eli ruusun tavoin jasmiiniöljy on avuksi naistenvaivoissa, siitä on apua PMS-oireissa sekä kuukautiskivuissa. Sitä käytetään myös synnytyksen helpottamisessa ja synnytyksen jälkeisen masennuksen lievittämisessä. Symbolisesti jasmiiniöljy liitetään kuuhun ja yön mysteereihin, intialaiset nimittivätkin jasmiinia Puistikon kuunvaloksi. Luonnonmagiikassa tämä mielikuvia herättävä eteerinen öljy on arvokas lisä rakkauteen, rauhaan ja henkisyyteen liitettävissä sekoituksissa.

Kamomilla

Jo vanhan Egyptin ajoilta löytyy kirjoituksia monipuolisen kamomillan käytöstä – tämä runsas, kukkaisenmakea aromi rauhoittaa fyysisesti ja tyynnyttää psyykkisesti sekä lievittää erilaisia kipuja. Kamomilla on erittäin hellävarainen eteerinen öljy, se soveltuu muun muassa ärtyneen tai kutiavan ihon hoitoon ja on desinfioivan atsuleenin ansiosta erinomainen puhdistaja. Kamomillan kanssa muista eteerisistä öljyistä sopivat hyvin yhteen bergamotti, ruusu ja neroli.

Kanelinlehti

Eteerisenä öljynä kaneli on stimuloiva ja lämmittävä, se helpottaa verenkierto-ongelmissa, ruoansulatuksessa sekä reumaoireissa. Sitä suositellaan myös lihaksia ja kestävyyttä vahvistavana fyysiseen uupumukseen sekä voimattomuuteen. Kanelinlehtiöljy on hyvin vahvaa, annosteltuna yleensä yksikin tippa on riittävä aromaterapia tarkoituksiin.

Kardemumma

Herkullisen mausteinen ja lämpimän tuoksuinen kardemummaöljy kohottaa sensuaalisuutta, vahvistaa hermoja ja hälventää henkistä väsymystä. Luonnontaikoihin se antaa kaivatun energiasysäyksen rakkauteen ja elinvoimaisuuteen liittyvissä sekoituksissa.

Kataja

Suomen tunnetuimpiin rohdoskasveihin perinteisesti kuuluvasta katajasta valmistetaan eteeristä öljyä joko kypsistä, mustista marjoista tai neulasista, oksista ja marjoista tislaamalla. Katajanmarjaöljy on näistä kahdesta laadukkaampaa ja sen vaikutuksia ovat muun muassa kehon nesteiden virtailun edistäminen, lihasten ja nivelten kolotusten helpottaminen sekä psyykkisellä tasolla yleinen puhdistautuminen ja suojautuminen. Yhdessä rosmariinin kanssa eteerinen katajaöljy taasen vahvistaa ihmistä elinvoimaa kasvattaen.

Korianteri

Makean, yrttisen, mausteisen ja puisen tuoksun omaava korianteri on elinvoimaa vahvistava eteerinen öljy. Se kiihdyttää myös aineenvaihduntaa, vetristää lihaksia sekä ehkäisee uupumista. Korianteriöljy on luonnontaioissa suosittu erityisesti afrodisen vaikutuksensa vuoksi, korianteri toimii hyvin rakkauteen ja parantamiseen tarkoitetuissa sekoituksissa. Pieni varoituksen sana on tässä yhteydessä kuitenkin paikallaan, korianteriöljyn liiallinen käyttö saattaa turruttaa aisteja… Muista eteerisistä öljyistä korianterin kanssa sointuvat hyvin yhteen eritoten appelsiini, bergamotti, greippi, inkivääri, kaneli, neroli ja sitruuna.

Laakerinlehti

Arvokas, varoen käytettävä laakerinlehti on monikäyttöinen eteerinen öljy, se stimuloi immuniteettia, elvyttää fysiologisia toimintoja ja voimistaa sisäistä näkemystä. Tuoksumaljassa käytettynä laakerinlehtiöljyä suositellaan tulehduksiin, kuumeeseen ja yleisiin kiputiloihin, aromi on myös inspiraatiota laukaiseva ja mieltä tyynnyttävä. Hierontaöljyksi sekoitettuna eritoten ruusun ja katajan kanssa, se rauhoittaa hermoja ja helpottaa kipuja sekä särkyjä.

Laventeli

Laventeli on yksi monipuolisimpia eteerisiä öljyjä, sillä hoidetaan lukemattomia fyysisiä ja psyykkisiä vaivoja. Laventeliöljy tasapainottaa, rauhoittaa ja hoitaa melkein kaikessa. Se edistää voimakkaasti ihosolukon uusiutumista ja sopii myös erinomaisesti eri ihotyyppien hoitoon talineritystä tasapainottaen. Laventelin kanssa muista eteerisistä öljyistä sointuvat hyvin yhteen muun muassa muskatellisalvia, rosmariini, seetri, tea tree sekä kaikki sitrusöljyt.
Astrologia: Aurinko ja Merkurius.
Taika: Feminiininen suojelu, parantaminen, kohottava, kommunikaatio.
Myytit: Parantavat lahjat, puhtaus ja yrttitieto – Kerridwen, Aristaeus, Artemis, Guinefort ja Bridgit.

Limetti

Limetin aromi on virkistävä ja mielialaa kohottava, se auttaa selkiyttämään sekä tunteita että hengitystiehyeitä. Tämä eteerinen öljy vahvistaa myös hermoja sekä kehoa fyysisesti, limetti helpottaa stressin oireita ja on oiva apu hyönteisten pistoihin. Luonnonmagiassa limettiä käytetään puhdistamiseen ja suojaukseen tarkoitetuissa sekoituksissa.

Litsi, litsea

Litsiluumu eli may chang on kanelin ja ruusupuun sukuinen, sitruunavivahteinen puutuoksu, joka omaa antiseptisia, desinfioivia sekä hajuja poistavia ominaisuuksia. Sen tuoksua käytetään muun muassa puhdistamaan ilmaa sekä karkottamaan hyönteisiä. Litsiluumu tuoksulampussa poltettuna tai hieronnassa käytettynä edistää keskittymiskykyä ja lievittää henkistä väsymystä. Sen on todettu vapauttavan luovuutta, tasapainottavan tunne-elämää sekä tyynnyttävän aggressiota, ärtyneisyyttä ja riidanhaluisuutta.

Mandariini

Muita sitrustuoksuja lempeämpi mandariini lievittää särkyä ja levottomuutta lapsilla, sopii hellävaraisena odottaville äideille ja tuo aurinkoa myös vanhusten sekä toipilaiden elämään. Fyysisellä tasolla mandariiniöljy virkistää ruoansulatusta vatsan, maksan ja sapen toimintaa edistäen. Kuoren ulko-osasta kylmäpuristamalla valmistettava mandariiniöljy omaa lämpimän ja makean tuoksun, se sopii hyvin yhteen etenkin nerolin, greipin ja appelsiinin kanssa.

Meirami

Välimeren rannikolta kotoisin oleva meirami omaa kevyen, hieman mausteisen ja pähkinäisen tuoksun. Kukintojen latvoista tislattavana eteerisenä öljynä se vahvistaa ja rauhoittaa hermoja, elvyttää elimistöä ja tekee aktiiviseksi. Muista eteerisistä öljyistä meiramin kanssa sekoitettavaksi sopivat muun muassa bergamotti, eukalyptus, kamomilla, seetri, sypressi ja tea tree. Yhdessä laventelin kanssa meiramiöljystä saa rauhoittavan kylvyn, joka ennen nukkumaan menoa auttaa unen saannissa.

Mirha

Mirhan pyhä tuoksu on leijaillut maailmassa jo tuhansien vuosien ajan, se voimistaa henkistä tietoisuutta sekä tasapainottaa tunnetiloja. Mielenrauhaan ja meditoimiseen suositeltava mirhami omaa myös erinomaisia luontaislääkinnällisiä vaikutuksia. Mirhaöljy on tehokas ainesosa suuvesissä ja hammastahnoissa muun muassa ientulehdusta hoitavan ominaisuutensa vuoksi. Erityisen hyvin mirhami sopii sekoitettavaksi samankaltaisia ominaisuuksia omaavan frankinsensin kanssa sekä laventelin, santelipuun ja neilikan kanssa.
Astrologia: Aurinko ja Maa.
Taika: Ympäristöä vahvistava.
Myytit: Totuus – Tara ja Vishnu.

Muskatellisalvia

Kukista ja latvakukinnoista tislaamalla saatava eteerinen muskatellisalviaöljy vahvistaa fyysisissä, hermostollisissa ja elinvoimaisissa heikkoustiloissa. Sen mieltärauhoittava vaikutus tulee ehkä parhaiten esiin tuoksulampussa polttamalla, muskatellisalvia laukaisee muun muassa kielteistä ja jännittynyttä ilmapiiriä. Unien kanssa työskenneltäessä tämä eteerinen öljy helpottaa unien muistamista ja aktivoi myös unien näkemistä.

Mustakuusi

Itämaisen tuoksun omaava mustakuusi on oiva öljy saunakäyttöön, se avaa muun muassa hengitystiehyitä sekä desinfioi huoneilmaa. Mustakuusiöljy helpottaa myös masennusta ja auttaa hermostuneisuudessa sekä stressissä.

Mustapippuri

Mustapippuri on yksi maailman vanhimpia mausteita, Kauko-Idästä Eurooppaan sen toivat Aleksanteri Suuren sotajoukot. Lämpimän mausteisen ja energisen tuoksuinen mustapippuriöljy lisää toimintatarmoa ja puhtia, sen uskotaankin perinteisesti kuuluvan kuuman Mars planeetan hallintaan. Tämä eteerinen öljy rohkaisee, edistää henkistä keskittymistä ja palauttaa lämmön tunnekylmyyteen. Luonnontaioissa sitä suositellaan suojeluun ja rohkaisuun tarkoitettuihin sekoituksiin esimerkiksi neilikan kanssa.

Myrtti

Eteerisenä öljynä myrtti eli korsikanpippuri on lempeä ja hellävarainen, se hoitaa ja puhdistaa hengitysteitä eritoten lapsilla. Psyykkisellä tasolla myrttiöljy on hermoja vahvistavaa, se tuo elämään lohtua ja rauhaa muutosten keskellä. Myrtin kerrotaan myös lepyttävän voimakkaita tunteita, kuten vihaa, kateutta ja suuttumusta. Myrtinoksia kannettiin aikoinaan laivoissa haaksirikkojen varalta, koska niiden tiedettiin suojaavan ihmistä elämän muutos- ja siirtymävaiheissa sekä emotionaalisissa myrskyissä. Luonnontaioissa myrtti tunnetaan rakkauden yrttinä. Sitä lisätään kaikkiin rakkauspusseihin ja -loitsuihin, eritoten rakkauden ylläpitämiseksi eloisana ja jännittävänä.

Mänty

Neulasista höyrytislauksen avulla saatava eteerinen mäntyöljy on voimakkaasti antiseptinen ja desinfioiva, se avaa ja vahvistaa hengitysteitä sekä puhdistaa huoneilmaa. Sitä voi esimerkiksi polttaa tuoksulampussa erilaisten tartuntatautien aikana ja käyttää hieronnassa öljysekoituksena hengityselinten hoidossa. Tämä pihkainen tuoksu symboloi voimaa ja kestävyyttä, luonnontaioissa sitä käytetään yleisesti puhdistus-, suojelu- ja parantamissekoituksissa.

Neilikka

Mausteneilikka on tulinen öljy, joka vahvistaa fyysisesti ja henkisesti. Yhdessä piparmintun ja kanelin kanssa se virkistää tehokkaasti mieltä ja herättää valppauteen. Luonnonmagiikassa neilikkaöljyä suositellaan rohkeuden ja suojelun sekoituksiin.

Neroli

Eteerisenä öljynä myös appelsiininkukkana tunnettu arvokas, huumaavan hienostunut neroli auttaa masennukseen, pelkotiloihin, ahdistukseen, hermoston ylirasitukseen sekä unettomuuteen. Se tyynnyttää mieltä ja auttaa rauhoittumaan eritoten kylpynä tai hierontana ennen nukkumaanmenoa. Eteerinen neroliöljy sekoittuu hyvin muun muassa vaniljan ja eri sitrusöljyjen kanssa. Luonnontaioissa nerolia käytetään onnellisuuden ja puhdistamisen sekoituksissa.

Palmarosa

Kuin sitrusten ja ruusujen sekoitukselle tuoksuva palmarosa on antiseptinen eteerinen öljy, jonka käyttö ihonhoidossa suojaa ja korjaa ihoa. Lisäksi palmarosa vahvistaa ja elvyttää hermoston toimintoja, kohottaa ja keventää mielialaa – se on kuin ruusuinen aurinko! Palmarosaa suositellaan maagisesti käytettäväksi rakkauteen ja parantamiseen liittyvissä sekoituksissa.

Patsuli

Maanläheisen ja lämpimän tuoksun omaava patsuli poistaa nesteitä ja vähentää ruokahalua, se on hyvä eteerinen öljy muun muassa painonpudotukseen. Edelleen patsuliöljy kirkastaa mieltä, virkistää ja vahvistaa. Jopa eksoottiselle tuoksuva patsuli on myös tunnetusti afrodisinen öljy, joka auttaa vapautumaan ja kohtaamaan omaa elinvoimaisuuttaan. Luonnontaioissa patsulia suositellaan sekoituksiin, joilla toivotaan rakkautta.
Astrologia: Aurinko ja Maa.
Taika: Yllyttää lämpimään vastaukseen, sensuaalisuus ja elämänvoima.
Myytit: Elämänvoima, muutos ja autuus – Dakini, Krishna, Pan ja Bast.

Pelargonia, geranium

Pelargonia eli geranium on tuoksuna lempeän tasapainottava, se rauhoittaa äärimmäisiä mielenvaihteluita luoden tyyneyttä ja levollisuutta. Pelargonia säätelee eri elinten ja umpirauhasten hormonituotantoa, se edistää lymfakiertoa sekä poistaa nestettä ja turvotusta kehosta. Eteerisenä öljynä pelargonia on hermostoa rauhoittava, paineita säätelevä, kaikkia fyysisiä ja psyykkisiä ääritiloja tasapainottava öljy.

Petitgrain

Karvasappelsiinin lehdistä ja nuorista oksaversoista tislaamalla saatava petitgrainöljy rauhoittaa hermostoa ja piristää mieltä. Se hoitaa tulehduksia, laukaisee lihaskouristuksia ja helpottaa sekä fyysisissä että psyykkisissä jännitystiloissa. Tämä monia miellyttävä, raikkaan vihreä tuoksu soveltuu hyvin sekoitettavaksi muiden sitrustuoksujen sekä rosmariinin, pelargonian ja laventelin kanssa. Luonnonmagiikka yhdistää eteerisen petitgrainöljyn suojaaviin sekoituksiin.

Piparminttu

Raikas ja puhtaantuoksuinen piparminttu on maailman eniten käytetty aromaattinen rohtokasvi, kaikkialla kasvaa luonnonvaraisena eri minttulajeja. Piparminttuöljy auttaa pahoinvointiin, vatsa- ja ilmavaivoihin, päänsärkyyn ja hermostuneisuuteen. Perinteisesti mentolipitoisuuksiensa ansiosta piparminttu yhdessä esimerkiksi eukalyptuksen kanssa sopii hyvin vilustumisen, flunssan ja hengityselinten hoitoon. Piparminttujalkakylpy taasen on helppo arjen ylellisyys väsyneille ja kuumottaville jaloille. Muista eteerisistä öljyistä piparmintun kanssa sointuvat hyvin yhteen muun muassa greippi ja rosmariini.

Rosmariini

Tämä aromaattisten kasvien ruhtinas stimuloi verenkiertoa ja ruoansulatusta, hoitaa reumatismia ja kipuja. Rosmariiniöljy virkistää muistia, poistaa väsymystä monella eri tasolla ja edistää stressinsietokykyä. Selkeän raikkaan ja mausteisen tuoksun omaava eteerinen rosmariiniöljy sopii myös eukalyptusöljyyn sekoitettuna flunssatartuntoja torjumaan. Muiden eteeristen öljyjen kanssa rosmariini sopii sekoitettavaksi kaikkien sitrusöljyjen ja tea tree öljyn kanssa. Lisää rosmariinia rakkauden ja parantamisen maagisiin sekoituksiin!

Ruusu

Ruusu on kukkien kuningattarena ajaton rakkauden ja myötätunnon symboli. Sen makea, lempeän kukikas tuoksu lämmittää sielua hoitaen siten emotionaalisia haavoja ja palauttaen luottamuksen elämään. Ruusun aromi helpottaa ja rauhoittaa kaikenlaisissa suruissa, pettymyksissä ja masennuksessa, tuoksu muistuttaa sielun yksilöllisestä täydellisyydestä. Fyysisellä tasolla ruusua arvostetaan feminiinistä elinvoimaa kohottavana ja hormonaalista tasapainoa elvyttävänä. Eteerisenä öljynä ruusu on ikääntyvää ihoa uudistava ja ryppyjä silottava, rakkauden kallisarvoinen öljy.

Ruusupuu

Eteeristä ruusupuuöljyä saadaan tislaamalla Etelä- ja Pohjois-Amerikassa kasvavan laakerinsukuisen puun kuorilastuista. Ruusupuun lempeän terapeuttinen tuoksu tyynnyttää tunteita, tasapainottaa mielialaa ja häätää pelkoja. Tämä sensuaalinen, hienovaraisesti afrodisinen öljy kohottaa mieltä ja lemmekkäitä tuntemuksia.

Salvia

Etelä-Euroopassa, Välimeren alueella luonnonvaraisena kasvava salvia on puolipensas, joka on tunnettu eritoten naisten yrttinä. Salvia hoitaa monipuolisesti naisten sekä fyysisiä että psyykkisiä vaivoja aina kuukautiskivuista ärtyisyyspuuskiin.

Santelipuu

Santelipuun puinen, pehmeä ja itämainen tuoksu on lempeästi rauhoittava ja mieltä maadoittava. Santelipuu tasapainottaa tunteellisen turvallisuuden tarvetta, se rohkaisee luovuuteen ja karkoittaa pelkoja, jotka estävät elämän kokemisen sen täydellisyydessään. Fyysisellä tasolla santelipuuta suositellaan virtsarakon tulehduksiin, hengitystieinfektioihin sekä kypsän ja herkän ihon hoitoon.

Seetri

Seetrin rauhoittava, maskuliininen ja havumainen tuoksu antaa elinvoimaa ja muistuttaa meitä sisäisestä vahvuudestamme. Tuoksu kokoaa harhailevat ajatukset ja vahvistaa keskittymiskykyä, se auttaa saavuttamaan harmonian sekä tunteen elämän hallitsemisesta. Eteerisenä öljynä seetri on antiseptinen, limakalvoärsytystä ja kutinaa lievittävä öljy, joka tehoaa myös virtsatietulehduksia aiheuttaviin bakteereihin.

Siankärsämö

Siankärsämö-öljy on luontaisesti sinistä väriltään, se omaa rauhoittavaa atsuleenia ja uskomattoman tuoksun. Siankärsämö auttaa muun muassa iho-ongelmissa, se alentaa korkeaa verenpainetta ja rauhoittaa hermostoa. Luonnontaioissa sitä voidaan lisätä pieninä määrinä rakkauteen, rohkeuteen ja tietoisuutta laajentaviin sekoituksiin.

Sitruuna

Puhtaanraikkaan ja aurinkoisen tuoksuinen sitruunaöljy puristetaan tuoreen kuoren öljyrauhasista. Sitruuna parantaa työtehoa, auttaa keskittymään ja stimuloi älyä. Eteerinen sitruunaöljy on hyväksi ruoansulatukselle ja verenkierrolle, sillä voi hoitaa hyvin myös selluliittia ja suonikohjuja. Maagisesti sitruuna liitetään kuuhun ja se onkin hyvä öljy käytettäväksi täyden kuun energioihin virittäytymisessä.

Sitruunaruoho

Tuoksultaan sitruunaisen raikas, pirteä ja puhdas sitruunaruoho (Lemongrass) on virkistävä ja kohottava eteerinen öljy, jota käytetään usein karkottamaan hyönteisiä, tulehduksia, kurkkukipua, kuumetta tai keskittymisen puutetta. Se sopii hyvin yhteen seuraavien eteeristen öljyjen kanssa: eukalyptus, geranium ja sitrusöljyt.
Astrologia: Aurinko, Saturnus ja Mars.
Ilmansuunta: pohjoinen.
Elementti: maa.
Taika: Karkottava, suojeleva ja puhdistava.
Myytit: Kodin puolustaminen – Orishat, Vajrapani, deevat ja Arawn.

Sypressi

Roomalaisessa mytologiassa sypressi on ollut kuoleman jälkeisen elämän symboli, sypressiöljy lohduttaakin erilaisten menetysten keskellä ja kasvattaa surun tai eron lähestyessä. Ikivihreän sypressin hienostunut havutuoksu edistää myös viisautta ja lisää henkisyyttä. Fyysisellä tasolla eteerinen sypressiöljy lievittää laskimoiden ja imusuonien tukkeumia, vastustaa infektioita ja sillä lievitetään flunssan oireita. Luonnontaioissa sypressi on siunauksen, suojauksen ja vihkimyksen öljy.

Tea tree, teepuu

Mausteisen ja yrttisen tuoksun omaava tea tree eli teepuuöljy on yksi aromaterapian monikäyttöisimpiä öljyjä, se sopii monenlaisiin fyysisiin vaivoihin, kuten kaikenlaisten sieni- ja bakteeri-infektioiden hoitoon. Tea tree sointuu hyvin kamomillan tai laventelin kanssa sekoitettavaksi vaikka kylpy- tai löylyveteen.

Tilli

Miellyttävän yrttisen ja makeanraikkaan tuoksun omaava tilli hoitaa eteerisenä öljynä väsymystä, stimuloi, tasapainoittaa ja tuo elämäniloa. Yhdessä fenkolin ja korianterin kanssa tillillä on saatu hyviä tuloksia diabeteksen hoidossa, tilli tunnetaan insuliinin ja verensokerin säätelijänä.

Timjami

Timjami eli tarha-ajuruoho on aromaattinen yrttikasvi, paras eteerinen öljy tästä varpumaisesta puolipensaasta saadaan punakukkaisesta lajikkeesta höyrytislaamalla. Timjamiöljy voimistaa immuunipuolustusta ja kohottaa yleiskuntoa, se elvyttää elintoimintoja yleisesti. Tämän yrttisen ja raikkaan tuoksun seuraksi sopivat hyvin kaikki eteeriset sitrusöljyt, esimerkiksi sitruunan kanssa timjami edistää verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Vetiveria

Lämmin, tumma ja maanläheinen vetiveria tunnetaan hermostoa rauhoittavana, rentouttavana ja mieltä kohottavana öljynä. Se soveltuukin hyvin mietiskelyyn ja hartauden harjoittamiseen. Fyysisellä tasolla eteerinen vetiveriaöljy stimuloi verenkiertoa, se lieventää lihaskipuja ja jäykkyyttä. Luonnontaioissa vetiveria on yhtä kuin rahan tuoksu eli sopii aineellista hyvinvointia tavoitteleviin sekoituksiin.

Väinönputki

Latinankielisen nimensä vuoksi (Angelica archangelica) enkeliyrttinä tunnettu väinönputki puhdistaa elimistöä, tuhoaa bakteereja ja rauhoittaa hermostoa. Eteerinen väinönputki- eli angelikaöljy tukee fyysisellä ja psyykkisellä tasolla suojelusenkelin tavoin heikkouden hetkellä, se antaa voimaa uupumukseen ja kestävyyttä henkiseen väsymykseen.

Ylang ylang

Makean eksoottinen ylang ylang eteerinen öljy saadaan pienen, trooppisen puun kukista. Tämä kukkien kukka rauhoittaa ja kohottaa mieltä, sillä on vahva vaikutus niin mieleen kuin sydämeenkin. Myös lemmenkukkana tunnettu ylang ylang on omiaan herättämään rakkautta, empatiaa ja sensuaalista mielenkiintoa. Tämä kukkainen tuoksu sopii hyvin sekoitettavaksi muun muassa keveiden sitrustuoksujen, kuten appelsiinin, sitruunan ja bergamotin sekä jasmiinin, santelipuun ja ruusun kanssa. Luonnontaikojen suositus on käyttää ylang ylang öljyä rakkauteen, rauhaan ja läheisyyteen liittyvissä sekoituksissa tai jopa öljysekoituksena keholla.