1. Juurichakra – Muladhara

Symboli: Neliö, neliterälehtinen lootus.
Muladhara on sanskriitin kieltä ja sana tarkoittaa juurta tai tukea. Juurichakran symboli muodostuu neljästä lootuksen terälehdestä, neliöstä ja alaspäin osoittavasta kolmiosta. Usein symbolissa on myös kundaliini ja shiva lingam merkit.

Pääteema: Selviytyminen, ruumiilliset tarpeet, fyysinen seksuaalisuus eli maskuliininen elämänvoima, heimovoima.
Ensimmäinen chakra avautuu alaspäin ja se sijaitsee selkärangan juuressa, peräaukon ja sukupuolielimien välissä. Juurichakraan liitetään perusturvallisuus, joka tuntuu lujana maana jalkojen alla ja materiaalisella puolella selviytymisenä elämässä. Se on yhteytemme fyysiseen maailmaan, kehoomme, tähän planeettaan ja sen mukanaan tuomaan alkuvoimaan sekä energiaan. Asioiden alulle paneminen, toiminta ja kyky saada asioita päätökseen tai valmiiksi heijastaa juurichakran energian virtausta. Tämän chakran epätasapainoinen toiminta ilmenee turhautumisena, raivona ja väkivaltana, jotka kuvastavat perusluottamuksen puutetta.

Fyysiset ja henkiset ominaispiirteet

Aisti: haju.
Ihmisellä on nenässään 500-1000 hermosolua, jotka aistivat hajuja ilmasta. Nenän yläosassa sijaitseva hajuaistilukko lähettää hajuaistimuksen tiedon hajurataa pitkin aivoihin ja nämä havainnot analysoidaan jopa puolessa sekunnissa. Hajuaistin hermoradat kulkevat samoilla alueilla kuin esimerkiksi vireyteen liittyvät aistimukset.
Hajuaisti on tärkeä osa selviytymiskykyä, se varoittaa ympäristön vaaroista, kuten savusta tai vaarallisista kaasuista. Hajumuisti on myös yksi tärkeimmistä ihmisen muisteista vaikkakin ihminen muuttaa hajumieltymyksiään elämänsä aikana. Naisilla on miehiä herkempi hajuaisti, mutta keskimäärin ihminen tunnistaa noin 4000 hajua, jotkut jopa yli 10 000. Esimerkiksi äiti tunnistaa oman lapsensa tuoksun ja päinvastoin, mies taasen haistaa naisen ovulaation, jolloin miehen testosteronitaso nousee.

Ruumiinosat: Jalat, selkäranka, luut, paksusuoli ja veri.
Umpirauhanen: lisämunuaiset.
Hormoni: Adrenaliini, noradrenaliini.
Lisämunuaiset sijaitsevat munuaisten yläpuolella ja ne tuottavat adrenaliinia sekä noradrenaliinia, joiden ansiosta keho on valmis taistelemaan tai pakenemaan hätätilanteen yllättäessä. Lisämunuainen tuottaa myös hormoneja, jotka vaikuttavat hiilihydraatti- ja proteiiniaineenvaihduntaan, säätelevät veden imeytymistä munuaisissa ja vaikuttavat vararavinnon käyttöönottoon.

Pyhä toimitus: kastaminen.
Kaste valmistaa ja puhdistaa ihmisen uuteen, fyysiseen elämään – joka päivä on mahdollisuus luopua vanhasta ja ’pukeutua uuteen’. Kasteessa ihminen saa myös nimensä tätä elämää varten ja se liittää hänet usein osaksi suurempaa ihmisryhmää: perhettä, sukua tai yhteisöä.
Kehitysikä: Elinvuodet 1-7 ja 50-56.
Sieluntoive: Fyysisen kehon ja maallisen elämän kokeminen sekä toteuttaminen, tuntea yhteys maahan.
Elämänläksy: Itsensä puolustaminen, perusluottamus, suhtautuminen maahan ja aineelliseen maailmaan.

Muut chakraan liitettävät asiat

Väri: punainen.
Punainen väri on täynnä energiaa, elinvoimaa ja vahvuutta. Värissä on eteenpäin menemisen mahtia ja palavaa intohimoa, joka saa veren kuohahtelemaan. Punainen edustaa myös maadoittamista sekä elämän materiaalista puolta.
Elementti: maa.
Maan energia on vastaanottava, ravitseva ja huolehtiva. Maan pinnalla kasvaa ruokamme, maan päälle rakennamme elämämme ja maan huomaan laskemme kuolleet ruumiimme. Maan vetovoima on tämän elementin vahva ilmentymä.
Laatu: maadoittava.
Teonsana: minulla on.
Eläin: elefantti.
Astrologia: Kauris, oinas, härkä, skorpioni.
Hallitseva planeetta: Saturnus, Mars, Pluto.
Saturnus on toiseksi suurin aurinkokuntamme planeetoista ja se muodostuu etupäässä maailmankaikkeuden yleisimmistä aineista eli vedystä ja heliumista. Saturnusta ympäröivät pienistä jääkappaleista koostuvat kauniit renkaat ja planeettaa kiertää ainakin 31 kuuta. Astrologiassa Saturnus hallitsee kauriin tähtikuviota edustaen siten muun muassa rajoja, lujuutta, muotoa ja rakennetta. Saturnuksen tarkoitus on opettaa ihmiselle itsekuria, kestävyyttä, kärsivällisyyttä ja ahkeruutta.
Arkkityypit: Maanäiti – on ravitseva, rakastava ja huolehtiva kaikilla tasoilla. Uhri – on maakontaktin puutteesta haavoittuvainen sekä huomion ja tarpeiden kipeä.
Jumalolennot: Geb, Isis, Sekhmet, Ganesha, Shakti, Gaia, Persefone, kaikki maanjumalat.
Kaaoksen esikoinen eli Gaia on kreikkalaisessa mytologiassa maaäiti, reheväpovinen kaiken elämän varjelija ja suojelija, josta tuli muun muassa Pontoksen (meri) äiti.

Chakran vahvistaminen

Aura-Soma: Tasapainopullot B005 ja B006, punainen tai syvänpunainen pomanderi, Kristus ja Lady Nada kvintesenssi.
Kivet: Akaatti, granaatti, hematiitti, obsidiaani, onyksi, punainen jaspis, rubiini, savukvartsi.
Tuoksut ja yrtit: Mirhami, myski, neilikka, patsuli, seetri, sypressi, vetiveria.
Seetrin rauhoittava, maskuliininen ja havumainen tuoksu antaa elinvoimaa ja muistuttaa meitä sisäisestä vahvuudestamme. Tuoksu kokoaa harhailevat ajatukset ja vahvistaa keskittymiskykyä, se auttaa saavuttamaan harmonian sekä tunteen elämän hallitsemisesta. Eteerisenä öljynä seetri on antiseptinen, limakalvoärsytystä ja kutinaa lievittävä öljy, joka tehoaa myös virtsatietulehduksia aiheuttaviin bakteereihin.
Ravinto: Punajuuri, tomaatit, chilipaprikat, punaiset paprikat ja sipulit, punakuoriset perunat, luumut, retiisit, vesimelonit, raparperi, punaiset omenat, vadelmat, mansikat, karpalot, kirsikat, puolukat, mesimarja, punaherukka, jamssi, kidneypavut, linssit, ohra, punainen liha, sisälmykset, mausteneilikka, cayennepippuri.
Vokaali: u. Mantra: lam.
Sävel: C.
Musiikki: Rytmikkäät Pohjois-Amerikan intiaanirummut, alkuvoimainen afro- tai shamaanimusiikki.
Luonto: Auringon nousut ja laskut, maan tunteminen paljaiden jalkojen alla ja tuoreen mullan tuoksu, kalliot.

Rituaali: Maadoittava – ”Olen asettunut ja turvassa, juurtunut hiljaisuuteen, maadoittunut luottamukseen. Kunniakkain perustein kerään energiaa suuresta mysteerin paikasta ja tuon sen itselleni. Tämä energia on elämäni mahti, voimani perusta. Annan sen mielelläni työskennellä lävitseni hyvässä, minulle ja muille. Syvästä hiljaisuudesta kutsun eniten vaalimani unelmat esiin. Ne ohittavat minut ilman takertumista tai tuomitsemista. Olen turvassa tietäen, että kohtaloani ohjaa tämä hyvän rakkauden voima.”