Muinaisten kivien voimat: A – aavikkoruususta aventuriiniin

Olemme koonneet sivuillemme kattavan listan kivien, kiteiden, mineraalien ja muutaman muun aineen ominaisuuksista. Kivien käytön helpottamiseksi suluissa olevat numerot viittaavat kiveä vastaavaan chakraan eli energiakeskukseen seuraavasti: (1) juurichakra, (2) sakraalichakra, (3) solar plexus, (4) sydänchakra, (5) kurkkuchakra, (6) otsachakra, (7) kruunuchakra, (0) sopii kaikkiin chakroihin, (X) chakraan yhdistäminen riippuu kiven väristä. Tutustu myös kivien puhdistamiseen, herkkyyksiin sekä käyttötapoihin muilla kivisivuillamme.

Aavikkoruusu, seleniitti

VÄRI: vaaleanruskea, beige.
KUVAUS: Aavikkoruusut ovat yleensä kristallisoituneita hiekkakiviä. Monista mineraaleista, kuten hematiitista, aragoniitista, kalsedonista ja seleniitistä ilmenee ruusumaisia muotoja, kukkaa muistuttavia lehtimäisiä ryhmiä tai pallosia. Myös kipsistä saattaa muodostua kuivilla seuduilla näitä erämaan ruusuja. Aavikkoruusu seleniitistä on hieman muita terävämpi muodoiltaan ja sen kiteisyys on melko pehmeää.
ESIINTYMÄT: Egypti, Libya, Meksiko, Saudi-Arabia, Yhdysvallat (Arizona, New Mexico).
VOIMA: Lempeä maadoittaja, joka selkeyttää ajatusmaailmaa ja mentaalista näkemystä, rauhoittaa huolestuneen mielen sekä tuo esiin käytännöllisyyttä (1,3).

Adulaari

VÄRI: kirkas ja väritön.
KUVAUS: Suosittuna korukivenä käytetty adulaari on maasälpäryhmään kuuluva ortoklaasi.
ESIINTYMÄT: Sveitsi.
VOIMA: Adulaari on feminiinisen ja pehmeän energian omaava kivi, joka kuljettaa lempeästi ja soljuvasti elämän virrassa eteenpäin (0).

Akaatti

VÄRI: maitomaisen valkea, harmaa, ruskea, vihreä, sininen, pinkki.
KUVAUS: Akaatti on kalsedonia, jossa on usein kaarevia värijuovia. Luonnollinen akaatti näyttää raakakivenä aina vaatimattomalta, kivet esiintyvät useimmiten pyöreähköinä ja ulkokuoreltaan jopa rumina mukuloina – vasta esimerkiksi sahauksen jälkeen paljastuu näiden kivien sisään kätkeytynyt kauneus. Akaatti on hyvin huokoista ja pehmeää, jonka vuoksi keinotekoisella värjäyksellä saadaan aikaan voimakkaitakin värisävyjä.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Afrikka, Brasilia, Egypti, Intia, Kanada (Ontario), Marokko, Saksa, Tsekki, Venäjä (Ural), Yhdysvallat (Oregon, Washington, Idaho ja Montana).
VOIMA: Muinoin akaatin uskottiin takaavan runsaat sadot, parantavan unettomuudesta ja karkoittavan ihosairauksia. Kiviterapian mukaan akaatti erottaa totuuden, hyväksyy olosuhteet, on voimakas tunteellinen parantaja ja tasapainottaa fyysistä energiaa. Akaatti antaa kantajalleen rohkeutta ja itseluottamusta, akaattilevyn voimat lataavat myös muita kiviä voimistaen niiden vaikutuksia (X).
MUUTA: Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymän kiviluettelon mukaan akaatti on toukokuun kuukaudenkivi. Punertavan ruskea akaatti on yksi horoskooppimerkki Oinaan onnenkivistä ja kellertävän ruskea akaatti liitetään taasen Kaksosten aurinkomerkkiin. Edelleen akaatti on myös astrologiassa Vaa’an voimakivi.

Akaatti, keltainen

VÄRI: keltaisen eri sävyt.
VOIMA: Akaattien tapaan eritoten auringon energiaa hehkuva keltainen akaatti kohottaa mielialaa, keventää tunnelmaa sekä tuo tuulahduksen älyllisestä ja analyyttisestä tasapainosta. Keltainen akaatti on kiviterapiassa voiman ja rohkeuden kivi, joka karkottaa rationaalisia pelkoja tuoden päivänvaloon mahdollisten ongelmien syitä ja sulattelee niiden seurauksia. Fyysisellä tasolla keltainen akaatti liitetään vatsan alueeseen, maksaan ja haimaan sekä ruoansulatukseen (3).

Akaatti, oranssi

VÄRI: vaalean oranssista lähes punaiseen.
VOIMA: Oranssin värinen akaatti liitetään sakraalichakraan, kiven avainsanoja ovatkin hedelmällisyys, yltäkylläisyys ja suojelu kaikilla tasoilla. Oranssi akaatti on lempeä, mutta voimakas kivi – tämän kiven kerrotaan luovan turvallisuuden tunnetta ja tyynnyttävän sisäistä raivoa tai (seksuaalisia) jännitteitä sekä vakauttavan energiakenttää eli auraa. Klassinen kivi korkeampien energioiden maadoittamiseen (2).

Akroiitti

VÄRI: väritön tai lähes väritön.
KUVAUS: Turmaliiniryhmään kuuluva monimutkainen borosilikaatti, jonka nimi on peräisin kreikankielisestä sanasta ’achroos’ – ilman väriä.
ESIINTYMÄT: Afganistan, Iso-Britannia, Madagaskar, Yhdysvallat.
VOIMA: Tässä värittömässä turmaliinissa yhdistyvät kaikkien muiden turmaliinien värit, se auttaa avaamaan kruunuchakraa ja yhtenäistää meridiaanilinjoja fyysisessä sekä eetterikehossa (7,0).

Aksiniitti

VÄRI: kellertävästä vaaleanruskeaan, punertava, harmaanvioletti.
KUVAUS: Läpikuultava aksiniitti on monimutkainen borosilikaattimineraali, joka esiintyy useimmiten ohuina, ruskeina kiteinä.
ESIINTYMÄT: Australia, Englanti, Kanada, Ranska, Saksa, Venäjä. Vaatimattomia kiteitä on löydetty myös Suomesta.
VOIMA: Kiviterapia suosittelee aksiniittia ihmissuhdekiveksi, se kohottaa turvallisuuden tunnetta ja luottamusta. Aksiniitti helpottaa myös uuteen suhteeseen siirtymistä, se on hyvä kivi missä tahansa muutoksessa (3).

Akvamariini

VÄRI: vaaleasta sinivihreästä syvänsiniseen.
KUVAUS: Berylliryhmään kuuluva lähes kirkas tai lasinkuultoinen jalokivi, jonka värivaihtelu riippuu raudan määristä. Kiven nimi on peräisin latinankielestä (aqua marina) tarkoittaen merivettä. Akvamariinit ovat usein kuumakäsiteltyjä suositun syvänsinisen värin saavuttamiseksi.
ESIINTYMÄT: Afganistan, Brasilia, Intia, Kenia, Kiina, Madagaskar, Mosambik, Nigeria, Pakistan, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Akvamariinia pidettiin entisaikaan merenneitojen aarteena, koska kiven uskottiin kasvattavan voimiaan veteen upotettuna. Kiviterapian mukaan tämä smaragdin hempeä sisar on omiaan rauhoittamaan herkkiä hermoja ja terävöittämään vaistoja. Rauhoittava ja stressiä vähentävä akvamariini karkottaa myös pelkoja, antaa voimaa sekä rohkeutta kantajalleen (5).
MUUTA: Akvamariini on maaliskuun kuukaudenkivi ja Saturnuksen planeettakivi Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelon mukaan. Toki akvamariini on myös astrologiassa Vesimiehen ja Kalojen voimakivi.
KIVIVINKKI: Kalastajat ja merimiehet käyttivät muinoin akvamariinia amulettinaan suojelun ja hyvän onnen toivossa, kiviterapia suositteleekin akvamariinia voimakiveksi kaikille merellä liikkuville.

Albiitti

VÄRI: yleensä valkoinen, joskus myös vihertävä.
KUVAUS: Albiitti on maasälpien ryhmään kuuluva plagioklaasi.
ESIINTYMÄT: Kanada, Norja, Saksa.
VOIMA: Kiviterapian mukaan albiitti avaa kolmatta silmää ja luo yhteyden selvänäköiseen itseen. Se kohottaa ajatuksen selkeyttä ja tasoittaa aivopuoliskojen välistä viestintää (7).

Aleksandriitti

VÄRI: Väri riippuu valaistuksesta; keino- ja kynttilänvalossa punertava, päivänvalossa sinivihreä.
KUVAUS: Krysoberylliryhmään kuuluva tsaari Aleksanteri II mukaan nimensä saanut lasikiiltoinen ja läpinäkyvä jalokivi.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Sri Lanka, Venäjä, Zimbabve.
VOIMA: Aleksandriitti kohottaa ulkoisen ja sisäisen olemuksen uudelleensyntymistä. Kiviterapian mukaan se edistää myös tietoisuutta, tasapainottaa vastakkaisia virtauksia ja parantaa muistia. Siitä on apua myös alhaisen itsetunnon omaavalle, aleksandriitti kasvattaa kykyä kokea iloa elämässä. Fyysisellä tasolla kivi liitetään haimaan ja pernaan (1,4).
MUUTA: Aleksandriitti toimii hyvin horoskooppimerkeistä Kaksosten ja Skorpionin voimakivenä, se on myös upea kivi juhlistamaan hääpäiviä vuosien 45 ja 55 tullessa täyteen.
KIVIVINKKI: Aleksandriitti on mystisiltä ominaisuuksiltaan hyvä voimakivi pelureille ja sydämen lähettyvillä pidettynä sen sanotaan kutsuvan rakkautta luokseen.

Almandiini

VÄRI: punainen.
KUVAUS: Granaattien muunnoksiin kuuluva rauta-alumiinisilikaatti, jota on löydetty koristekivenä käytettynä jo pronssiajan kaivauksilta.
ESIINTYMÄT: Etelä-Afrikka, Intia, Italia, Norja, Pakistan, Ruotsi, Venäjä, Yhdysvallat, Zimbabve.
VOIMA: Almandiini on voimakkaasti vahvistava kivi, joka tuo myös kestävyyttä. Se on syvän rakkauden ja myötätunnon kivi, joka maadoittaa henkistä energiaa fyysiseen kehoon. Fyysisellä tasolla almandiini liitetään muun muassa silmiin, maksaan ja haimaan (1).

Amatsoniitti

VÄRI: turkoosi, sininen, vihreä.
KUVAUS: Amatsoniitti on lasikiiltoista kalimaasälpää, jossa on vaaleita juonteita. Vihertävän värinsä kivi saa pienistä määristä lyijyepäpuhtauksia.
ESIINTYMÄT: Brasilia (Minas Gerais), Intia, Italia (Baveno), Itävalta, Kanada (Ontario, Quebec), Madagaskar, Mosambik, Namibia, Norja, Tansania, Venäjä (Ural), Yhdysvallat (Colorado).
Vaikka kivi on saanut nimensä Amazonjoen mukaan, ei kyseisestä paikasta ole amatsoniittiesiintymiä löytynyt. VOIMA: Amatsoniitti on tunnettu koristeellisena kivenä jo Egyptin faaraoiden ajoista lähtien. Amatsoniitti virittää astraalikehoja, kohottaa luovaa ilmaisua ja ykseyttä elämän kanssa, se tasoittaa hermostoa sekä auttaa unien tulkinnassa. Fyysisellä tasolla amatsoniitin sanotaan helpottavan lihasvaivoja (4,5).
MUUTA: Lempeä, sinivihreä amatsoniitti on myös Neitsyt horoskooppimerkin onnenkivi.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee amatsoniittia mikroaalloilta ja elektromagneettiselta saasteelta suojautumiseen. Kiven voi asettaa tietokoneen läheisyyteen tai teipata kiinni vaikka matkapuhelimeen. Amatsoniitin sanotaan myös tuovan onnellisuutta ja iloa avioliittoon.

Amblygoniitti

VÄRI: kirkas, vaaleansininen, vaaleanvihreä, vaaleanpunainen, kellertävä.
KUVAUS: Graniittipegmatiiteissa esiintyvä amblygoniitti on trikliininen litiumalumiinifosfaatti, jota löydettiin ensimmäisen kerran Saksassa vuonna 1817. Kiven nimi on peräisin kreikankielisistä sanoista ’amblys’ (tylppä) ja ’goni’ (kulma). Amblygoniitti on harvinainen ja sen hyvin muodostuneet, kapeita prismoja muistuttavat kiteet vieläkin harvinaisempia.
ESIINTYMÄT: Brasilia (Minas Gerais), Kanada, Myanmar, Namibia, Ranska, Ruotsi, Saksa, Yhdysvallat.
VOIMA: Amblygoniittia käytetään kiviterapiassa masennuksen ja ahdistuksen karkoittamiseen. Kivi auttaa säilyttämään aurinkoisen ilmeen ja se rohkaisee pääsemään yli peloista tahtoa vahvistamalla. Amblygoniitti opettaa rentoutumaan ja nauttimaan elämästä (3,7).

Ametisti

VÄRI: laventelista purppuraan.
KUVAUS: Läpikuultava ametisti on kvartsiryhmän jalokivien yksi huomattavimpia edustajia, jota esiintyy juonissa ja onteloissa. Ametisti on saanut nimensä kreikankielisestä sanasta ’amethystos’, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”ei humalassa”. Antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset uskoivat ametistin suojaavan kantajaansa alkoholismilta ja helpottavan humalasta selvitymistä.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Englanti, Intia, Itä-Afrikka, Kanada, Madagaskar, Meksiko, Ranska, Saksa, Sri Lanka, Suomi, Uruguay, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Ametisti rohkaisee sisäiseen rauhaan, taistelee riippuvaisuuksia vastaan, kuljettaa energiaa ja omaa korkean henkisen värähtelyn – hyvä meditaatiokivi. Ametistin uskotaan myös karkottavan kielteisyyttä ja luovan rauhallisen ympäristön (6,7).
MUUTA: Hennon vaaleanlilasta syvään purppuraan sävyttyvä ametisti on helmikuun kuukaudenkivi, Kalojen horoskooppikivi ja Jupiterin planeettakivi Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelon mukaan. Ametisti on myös mainio voimakivi horoskooppimerkki Jousimiehelle, Kauriille ja Vesimiehelle.
KIVIVINKKI: Fengshuin opit suosittelevat asettamaan ametistionkalon tietokoneen tai television läheisyyteen sähkömagneettisen säteilyn vaikutusten vähentämiseksi.

Ametistikvartsi, chevronametisti

VÄRI: violetti ja valkoinen.
KUVAUS: Läpikuultavan ametistin ja valkoisen kvartsin yhdistelmä.
VOIMA: Ametistikvartsi on yksi parhaista kivistä kolmannen silmän stimulointiin, se kohottaa sisäistä näkemystä ja kiven keskittynyt energia karkoittaa myös kielteisyyttä. Voimakkaan parantavan kentän omaava ametistikvartsi puhdistaa auraa ja fyysisellä tasolla se tuo tasapainoa kehon kaikille elimille sekä stimuloi immuunijärjestelmää (6,7).
MUUTA: Ametistikvartsi on myös Kalojen horoskooppikivi Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelossa.

Ametriini

VÄRI: violetista kullankeltaiseen.
KUVAUS: Läpikuultava yhdistelmä ametistia ja sitriiniä kiteen muodossa. Ametriini tuli markkinoille vasta vuonna 1980, jolloin sitä löydettiin Anahi kaivoksilta Boliviasta.
ESIINTYMÄT: Bolivia.
VOIMA: Ametriini poistaa kielteisyyttä, auttaa päätöksenteossa ja muiden ihmisten hyväksynnässä. Se on hyvä meditaatiokivi, joka helpottaa stressiä ja tuo selkeyttä (3,6,7).
MUUTA: Ametriini liitetään myös astrologisesti Vaakaan horoskooppimerkeissä.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee istumaan hetken aikaa ametriini molemmissa käsissä, tämä saattaa tuoda pintaan käsiteltäväksi ja parannettavaksi alitajuisesti tukahdettuja asioita.

Ammoniitti

VÄRI: harmaanrusehtava.
KUVAUS: Ammoniitit ovat suoria, käyristyneitä tai spiraalimaisia kivettymiä eli fossiileita mesotsooiniselta ajalta alkaen eli 250 miljoonan vuoden takaa. Ammoniitin nimi tarkoittaa kiertynyttä sarvea.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa.
VOIMA: Jalokiviterapiassa ammoniittia pidetään suojelevana, varmana ja rentouttavana kivettymänä. Fyysisellä tasolla sen sanotaan auttavan myös synnytyksessä (1).
KIVIVINKKI: Ammoniittia suositellaan arkkitehdeille ja muille rakentamisen kanssa tekemisissä oleville. Fengshui taasen ehdottaa käyttämään ammoniittia onnekkaan energiakentän takaamiseksi.

Andalusiitti

VÄRI: harmaanpunertava, ruskea, oliivinvihreä, sinertävä.
KUVAUS: Espanjassa sijaitsevan Andalusian maakunnan mukaan nimetty lasikiiltoinen, himmeä ja läpinäkymätön, useissa väreissä esiintyvä alumiinisilikaatti.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Intia, Itävalta, Jugoslavia, Kenia, Kiina, Mosambik, Nepal, Sri Lanka, Sveitsi, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Andalusiitti stimuloi menneitä muistoja sekä auttaa keskittymisessä ja omaan itseen yhdistymisessä. Sen sanotaan kohottavan ritarillisuutta ja fyysisellä tasolla kivi yhdistetään silmiin sekä kalsiumin puutostiloihin (X).
MUUTA: Andalusiittia suositellaan myös voimakiveksi Neitsyt horoskooppimerkille.

Andalusiitti, vihreä

VÄRI: oliivinvihreästä tummanvihreään.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Sri Lanka.
VOIMA: Tasapainottava, vihreä andalusiitti on oiva sydämen puhdistaja ja tunteiden keventäjä. Kiviterapian mukaan se vapauttaa emotionaalisia tukoksia ja auttaa purkamaan pitkään kertynyttä raivoa sekä vanhoja tunnekaavoja (4).

Andradiitti

VÄRI: vihreä, kellertävänvihreä, ruskeanmusta.
KUVAUS: Muun muassa kalkkikiviin liittyvissä malmeissa esiintyvä andradiitti on brasilialaisen mineralogin J.B. de Andrada e Silvan (1763-1838) mukaan nimetty, granaattien moninaiseen silikaattiryhmään kuuluva mineraali.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa, muun muassa Italia, Meksiko, Norja, Venäjä ja Yhdysvallat.
VOIMA: Tämä dynaaminen ja joustava kivi stimuloi luovuutta ja houkuttelee oman kehityksen kannalta hyödyllisiin ihmissuhteisiin (1,3,4).

Angeliitti

VÄRI: sinivalkoinen, violetinsininen, omaa joskus punaisia hiukkasia.
KUVAUS: Mattamainen kalsiumsulfaatti, jossa on usein enkelinsiipiä muistuttavia kuvioita. Mineraalin nimi kunnioittaa argentiinalaista kaivosgeologia nimeltään tohtori Victorio Angelelli.
ESIINTYMÄT: Egypti, Englanti, Libya, Meksiko, Peru, Puola, Saksa.
VOIMA: Kivi kohottaa vastaanottokykyä ja syventää virittäytymistä, se auttaa puhumaan totuuksia sekä kasvattaa myötätuntoa ja hyväksyntää. Fyysisellä tasolla angeliitti liitetään kurkkuchakran alueeseen, se saattaa auttaa tasapainottamaan kilpi- ja lisäkilpirauhasen toimintaa (5).
MUUTA: Angeliitin sanotaan olevan hyvä voimakivi Vesimiehelle sekä ihmisille, jotka haluavat yhteyden henki- tai enkelioppaaseensa.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee angeliittia voimakiveksi painon tarkkailuun tavoitepainon saavuttamiseksi.

Anglesiitti

VÄRI: värittömästä valkoiseen, omaa joskus keltaisia, harmaita, sinisiä tai vihreitä hiukkasia.
KUVAUS: Harvinainen anglesiitti on lyijypitoinen, väritön sulfaattimineraali. Se on saanut nimensä vuonna 1832 walesilaisen saaren mukaan (Isle of Anglesey).
ESIINTYMÄT: Australia, Englanti, Italia, Kanada, Marokko, Meksiko, Namibia (Tsumeb), Saksa, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan anglesiitti kohottaa herkkyyttä, lempeyttä ja auttaa rentoutumaan. Se on hyvä meditaatiokivi, joka hiljentää ajatukset ja koko olemuksen vastaanottavaiseen olotilaan (7).

Anhydriitti

VÄRI: valkoinen, sinertevä, harmaa.
KUVAUS: Helmiäis- tai lasikiiltoinen, kidemäinen kalsiumsulfaatti, jonka nimi viittaa kreikankielen sanaan ’vedetön’.
ESIINTYMÄT: Italia, Saksa.
VOIMA: Anhydriitti tukee ja vahvistaa fyysistä kehoa, se auttaa myös näkemään menneen lahjat ja arvostamaan hyviä muistoja. Fyysisellä tasolla anhydriitti tasapainottaa stressattua hormonitoimintaa (5).

Apassin kyynel

VÄRI: musta.
KUVAUS: Usein vedenhiomaa, sileää vulkaanista lasiainetta (obsidiaania), joka on läpinäkyvää valoa vasten.
ESIINTYMÄT: Yhdysvallat.
VOIMA: Apassin kyynel myöntää anteeksiannon ja tuo ymmärryksen ahdingossa. Kiviterapian mukaan kivi symbolisoi tuntemattomuutta, imee itseensä pelon sekä kielteisyyden ja on oiva turva- ja onnenkivi (1).
MUUTA: Yksi Skorpioni horoskooppimerkin onnenkivistä on apassin kyynel.

Apatiitti

VÄRI: kellan- ja sinivihreä, sininen, violetti, punaruskea tai värittömän harmaa.
KUVAUS: Apatiitti on läpinäkyvä tai läpinäkymätön, kalsiumfosfaattia oleva hauras heksagoninen kide. Nimi on peräisin kreikankielen sanasta ’apatao’ (johtaa harhaan), sillä kiteen monet eri värisävyt sekoittavat sen herkästi muihin jalokiviin.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Englanti (Cornwall), Espanja, Intia, Kanada (Ontario), Madagaskar, Meksiko (Durango), Myanmar (Mogok), Norja (Vestfold), Portugali, Ruotsi (Lappi), Saksa (Bavaria), Sri Lanka, Suomi (Siilinjärvi), Tsekki, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Motivaatiota ja inspiraatiota kasvattava apatiitti on hyvä kivi kommunikaatioon. Se on erittäin fyysinen kivi, joka valvoo esimerkiksi painonnousua nälkää hilliten. Fyysisellä tasolla apatiitin sanotaan myös parantavan luustoa ja rohkaisevan uusien solujen muodostumista (X).
MUUTA: Julkisuudessa puhumista helpottava sininen apatiitti on yksi horoskooppimerkki Kaksosten onnenkivistä. Se liitetään planeetoista myös Jupiteriin tai Merkuriukseen lähteestä riippuen.
KIVIVINKKI: Apatiittikorujen käyttö kohottaa kiviterapian mukaan mentaalista ja fyysistä voimaa sekä kasvattaa tehokkuutta.

Apofylliitti

VÄRI: kirkas, valkoinen, vihreä, kellertävä tai punertava.
KUVAUS: Hieman läpikuultava silikaattikide, jonka nimen alkuperä on kreikankielinen sana ’apophylliso’ – se putoilee hiutaleina.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Englanti, Intia, Italia, Tsekki.
VOIMA: Apofylliitilla on rauhoittava vaikutus, se vapauttaa tukahdettuja tunteita, maadoittaa henkeä ja on totuuden kivi. Se on yksi parhaista kivistä reikihoitojen tueksi sallien hoidettavan rentoutua syvemmin ja vastaanottavammin samalla kohottaen hoitajan puhtaan energian välittämistä (X).
MUUTA: Apofylliitti on myös Vaaka horoskooppimerkin voimakivi.
KIVIVINKKI: Yksittäisen apofylliittipyramidin voi asettaa meditaation ajaksi kolmannen silmän päälle, jolloin se saattaa tehostaa hiljentymistä ja tuoda mielikuvia menneistä elämistä.

Aragoniitti

VÄRI: valkoinen, harmaa, kellertävä, vihertävä, sinertävä tai väritön.
KUVAUS: Lasikiiltoinen, läpinäkyvä tai -näkymätön ja hauras kalsiumkarbonaatti, joka on nimetty espanjalaisen Aragon maakunnan mukaan vuonna 1790. Esiintyy rako- tai ontelotäytteenä esimerkiksi sputnikin, viuhkan tai korallin muotoisena.
ESIINTYMÄT: Englanti (Cumbria), Espanja, Italia (Sisilia), Itävalta (Carinthia), Meksiko, Namibia (Tsumeb), Puola, Ranska (Bastennes), Saksa, Skotlanti (Leadhills), Yhdysvallat.
VOIMA: Stressiä poistava aragoniitti on rauhoittava ja keskittävä kivi, joka sallii syvän ymmärryksen. Se auttaa itsekuriin suunnattuna ja on lisäksi hyvin maadoittava kivi (X).
KIVIVINKKI: Kiviterapiassa aragoniitti suositellaan asettamaan tyynyn alle öisen levottomuuden torjumiseksi tai käyttämään maadoittavana kaulakoruna. Edelleen aragoniitti on mainio kivilahja nuorille, jotka ovat kohtaamassa ensimmäisiä haasteitaan elämässä.

Atakamiitti

VÄRI: syvänturkoosi.
KUVAUS: Chilessä sijaitsevan Atacam maakunnan mukaan nimensä saanut runsaskiteinen, krysokollaa muistuttava kuparikloridihydroksidi.
ESIINTYMÄT: Australia, Chile, Meksiko, Yhdysvallat.
VOIMA: Atakamiitti on mahtava meditointikivi, joka kohottaa henkistä yhteyttä, stimuloi visualisointikykyä ja avaa kolmatta silmää turvallisen tehokkaasti (4,5,6).
MUUTA: Atakamiitti on Vesimiehen horoskooppikivi.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee pitämään atakamiittia kädessä meditaation aikana tai kolmannen silmän päällä henkisen näkemisen stimuloimiseksi.

Atsuriitti

VÄRI: erisävyiset syvänsiniset.
KUVAUS: Usein malakiitin kanssa yhdessä esiintyvä lasikiiltoinen, emäksinen kuparikarbonaatti, joka saattaa olla läpikuultava tai läpinäkymätön. Atsuriitin nimi on peräisin persialaisesta sanasta ’lajward’, joka tarkoittaa sinistä.
ESIINTYMÄT: Australia (Adelaide), Chile, Egypti, Kongon tasavalta, Marokko, Meksiko, Namibia (Tsumeb), Peru, Ranska, Venäjä, Yhdysvallat (Arizona, New Jersey, Utah).
VOIMA: Mainio meditaatiokivi eli atsuriitti puhdistaa mieltä ja opastaa intuitiivista kehitystä. Se tuo asiat uudelleen arvioitaviksi sekä vapauttaa murheesta ja rauhoittaa itseilmaisua. Atsuriitti kehittää kiviterapian mukaan myös luovuutta ja saattaa stimuloida ennusunien näkemistä (6).
MUUTA: Muinoin vain Atlantiksen ja Egyptin papiston salaisuutena ollut atsuriitti on Jousimies horoskooppimerkkiin liitettävä onnenkivi.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee käyttämään atsuriittia oikeassa kädessä ihoa koskettaen.

Atsuriitti-malakiitti

VÄRI: syvän sähkönsinisen ja vihreän yhdistelmä.
VOIMA: Atsuriitti-malakiitti aloittaa muutoksen, auttaa näkemyksen kirkkaudessa ja ymmärtämisessä. Se on voimakas energian johdattaja, kivi vahvistaa myös visualisointikykyä ja on emotionaalisella tasolla erittäin parantava (4,6).

Aurinkokivi

VÄRI: keltaisesta punaruskeaan, luonnonvalkoinen, harmaa.
KUVAUS: Aurinkokivi eli oligoklaasi on kirkkaan läpinäkyvä tai mattamainen kivi loistavilla, metallisilla heijastuksilla. Aurinkokivi kuuluu maasälpien ryhmään ja sitä muodostuu jatkuvasti laavavirroissa.
ESIINTYMÄT: Intia, Kanada, Norja, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Perinteisesti aurinkokivi on liitetty hyväntahtoisiin jumaliin sekä onneen ja hyvään tuuriin. Kiviterapiassa aurinkokivi kasvattaa valon voimaa, iloa ja luovuutta, se auttaa kielteisten siteiden irrottamisessa sekä kohottaa mielialaa. Fyysisellä tasolla aurinkokivi voimistaa kehon ja elimistön kykyä parantaa itse itsensä (1,2,3).
MUUTA: Elämästä, huomiosta ja auringonpaisteesta nauttiminen kuuluvat horoskooppimerkki Leijonan myönteiseen elämänasenteeseen – aurinkokivi sopiikin Leijonan voimakiveksi juuri iloisten ja kepeiden ominaisuuksiensa ansiosta, kivi on myös voimakas energian johdattaja ja se vahvistaa visualisointikykyä.
KIVIVINKKI: Aurinkokivi on nimensä mukaisesti tehokkaimmillaan auringonpaisteessa käytettynä.

Australian jaspis, mokaiitti

VÄRI: punainen, jossa kellertäviä ja vaaleita juonia.
KUVAUS: Australian jaspis (engl. moukaite, mookite, mookalite tai mookarite) on saanut nimensä paikasta, josta kiveä alunperin löydettiin: Mooka Creek. Paikallisten mukaan aboriginaalien sana ’mooka’ tarkoittaa juoksevia vesiä. Kiven geologinen nimi on Windalia radiolarite.
ESIINTYMÄT: Australia.
VOIMA: Aboriginaalien voimakivi eli Australian jaspis on rohkaiseva kivi, joka kohottaa haluja uusiin kokemuksiin antaen samalla rauhallisen olotilan niiden kohtaamiseen. Fyysisellä tasolla tämä kivi vahvistaa kiviterapian mukaan immuunijärjestelmää ja puhdistaa verta (1,3).

Aventuriini, punaruskea

VÄRI: punaruskeasta persikanoranssiin.
KUVAUS: Hienojen kvartsirakeiden muodostama kasauma, jossa sulkeumina esiintyviä hematiittilevyjä.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Intia, Madagaskar, Venäjä.
VOIMA: Punaruskea aventuriini antaa voimaa viedä asioita eteenpäin, se auttaa lisäksi näkemään mahdollisuuksia (1,2).

Aventuriini, sininen

VÄRI: sininen.
KUVAUS: Kvartsiryhmään kuuluva, kiillotetuilla pinnoilla metallinhohtoinen kasauma. Yleisesti sinisenä aventuriina tunnettu kivi on varsinaisesti dumortieriitti.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Intia, Italia, Kiina, Nepal, Tiibet, Venäjä.
VOIMA: Tämä kivi karkoittaa surumielisyyttä ja on voimakas tunnepuolen parantaja, se vahvistaa myös unelmien toteuttamista (5).

Aventuriini, vihreä

VÄRI: vihreä.
KUVAUS: Mattamainen, hienojen kvartsirakeiden muodostama kasauma, jonka vihreä väri on peräisin kromikiillesuomuista. Aventuriini on saanut nimensä sitä muistuttavalta lasilaadulta, joka sattumalta keksittiin Italiassa 1700-luvulla – sattumalta on italiaksi ’a ventura’.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Intia, Italia, Kiina, Nepal, Tiibet, Venäjä.
VOIMA: Vihreä aventuriini kohottaa itsenäisyyttä, vahvistaa jalkoja ja jänteitä. Se auttaa ammatinvaihdossa ja tuo tullessaan hyvinvointia sekä tunteellista tasapainoa. Aventuriini on yleisrauhoittava ja parantava kivi, joka antaa kantajalleen omanarvontunnetta ja uskoa itseensä (4).
MUUTA: Vihreä aventuriini on myös yksi Ravun, Neitsyen ja Vaa’an horoskooppikivistä.
KIVIVINKKI: Muinoin vihreän aventuriinin uskottiin kutsuvan Onnetarta erityisesti raha-asioiden suhteen eli tämä kivi on suositeltava voimakivi esimerkiksi kasinolla kävijälle.