Vuonna 2019 80 vuotta täyttänyt Harvard Grant Study tutkimusprojekti kertoo ihmisen onnellisuuden merkittävimmästä tekijästä: onnellisuus on sidoksissa ihmissuhteisiin.

Tämä 1920-luvun alkupuoliskolla syntyneiden miesten kehitystä koskeva tutkimusprojekti (The Study of Adult Development) käynnistyi Harvardin yliopistossa vuonna 1938. Syy, miksi siihen valikoitui alunperin mukaan vain miehiä oli yksinkertainen: naisia ei tuolloin Harvardissa vielä opiskellut. Tutkimuksen tarkoituksena oli eri keinoin selvittää, mitkä tekijät edistävät terveyttä ja hyvinvointia ja tutkimus onkin tuottanut vuosikymmenten aikana kattavan kuvan elämän peruskysymyksistä. Kuinka voimme kasvaa ja muuttua? Mitä pidämme ajan myötä arvossa? Mikä todennäköisesti tekee meistä onnellisia ja tarjoaa meille täyttymystä?

Kun tutkimus alkoi, kukaan ei välittänyt empatiasta tai kiintymyksestä. Mutta terveellisen ikääntymisen avain on suhteet, suhteet, suhteet. – George Vaillant

Läheiset ihmissuhteet ovat elämän läpi kantavan onnellisuuden kannalta tärkeämmässä asemassa kuin esimerkiksi raha, maine, älykkyysosamäärä tai perimä. Kiinteät siteet toisiin ihmisiin suojelevat ihmisiä tyytymättömyydeltä ja auttavat viivästyttämään fyysistä sekä psyykkistä rappeutumista. Onnellisuuteen näyttää esimerkiksi vanhempien sosiaalisen aseman tai varakkuuden sijaan vaikuttavan se, kuinka rakastetuksi lapsi on itsensä kasvaessaan kokenut. Jopa lapsuudessa koettu vähäinen rakkaus näyttää tutkimuksen perusteella olevan silti parannettavissa onnellisella parisuhteella tai uskollisilla ystävillä. Lähtökohdistamme huolimatta voimme siis aina tulla onnellisiksi.

Kehosta huolehtiminen on tärkeää, mutta myös ihmissuhteiden hoitaminen on tapa huolehtia itsestään. Se on mielestäni varsinainen paljastus, kertoo edelleen vireillä olevaa tutkimusta tällä hetkellä luotsaava psykiatri Robert Waldinger.

Rakkaudessa on hyvä kypsyä ja rakkaus on onnellisuuden avain sekä tie tyydyttävään elämään. Ihmiset, jotka olivat tyytyväisimpiä suhteissaan 50-vuotiaana, olivat terveimpiä 80-vuotiaana, sanoo psykiatri Robert Waldinger. Kun häneltä kysytään, mitä hän on zen-pappina itse tutkimuksesta oppinut kertoo hän harjoittavansa meditaatiota päivittäin ja investoivan aikaa sekä energiaa suhteisiinsa enemmän kuin ennen.
”On helppo eristäytyä, jäädä kiinni työhönsä ja olla muistamatta ystäviään, joten yritän kiinnittää enemmän huomiota suhteisiini kuin aiemmin.”

Yksinäisyys tappaa. Se on yhtä vaikuttava kuin tupakointi tai alkoholismi. – Robert Waldinger

Katso ja kuuntele, mitä hän kertoo tutkimuksen tuloksista vuonna 2015 nauhoitetussa TED Talk -tapahtumassa:

Artikkeli on alunperin julkaistu 9.3.2019 Valonverkko ry:n sivuilla:
https://www.valonverkko.org/post/onnellisuuden-salaisuus