Astrologia on yksi Kiinan vanhimmista tieteistä ja taidoista, satojen vuosien ajan se on vaikuttanut kiinalaisiin aina tavallisista kaduntallaajista keisareihin saakka toimien pinnan alla jokaisen ihmisen elämässä. Suosituin ja monille tutuin aspekti kiinalaisesta astrologiasta on kahdentoista eläimen järjestelmä, jossa kiinalaisen uuden vuoden päivänä yksi näistä eläimistä ottaa vuoden haltuunsa. Näin nämä eläimet hallitsevat omaa vuottaan kahdentoista vuoden sykleissä tarkassa järjestyksessä Rotasta alkaen ja Sikaan päätyen. Kiinalaisen horoskoopin mukaan vuoden 2022 eläinmerkki on Tiikeri, joka on kiinalaisen kuukalenterin valtias ajalla 1.2.2022-21.1.2023.

Vuoden elementti yhdistyy eläinmerkin kanssa Vesi-Tiikeriksi. Vesi edustaa luovuutta, tunteita ja tuntemuksia sekä heijastelua, myötätuntoa, herkkyyttä ja yleistä ymmärrystä sallien siten tilaa ystävällisyydelle. Veden luonne on alaspäin liikkuva, laskeutuva, johonkin pyrkivä ja matalia paikkoja, kuten lannistuneita ja puutteenalaisia sydämiä, täyttävä. Vedessä on myös jotakin salaperäistä – se vaikuttaa itsessään pehmeältä, mutta on vahvempi kuin kovinkaan kivi. Vesielementin vuonna syntyneiden kerrotaan omaavan epätavallisen intuition ja toimivan eräänlaisina henkisinä ilmapuntareina tässä elämässä.

Vesi-Tiikereitä pidetään humanitaarisina ja empaattisina olentoina, joilla on muita Tiikereitä rauhallisempi, hillitympi ja vähemmän karski luonne. He ovat Tiikerien valtakunnan taiteilijoita ja haaveilijoita, hienostuneen herkkiä kuudennen aistin sekä sisäisten oivallusten kommunikaattoreita. Tiikeri pitää juhlimisesta, mutta muiden elementtien Tiikereistä poiketen, Vesi-Tiikerin saattaa löytää hyvin valitusta nurkkauksesta ohjaamassa juhlien kulkua ja juurikin juttelemassa ihmisten kanssa heidän huolistaan ja ongelmistaan.

Mutta millainen tiikeri on eläimenä? Saamme hyvän käsityksen tästä kiinalaisen zodiakin kolmatta sijaa pitävästä, kiehtovasta ja kapinallisesta eläinmerkistä tutustumalla tiikeriin luonnossa. Tiikeri (Panthera tigris) on suuri Panthera-sukuun kuuluva kissaeläinlaji, joka elää Itä- ja Kaakkois-Aasiassa, enimmäkseen trooppisissa sademetsissä. Tiikerit ovat sopeutuneet monenlaisiin elinympäristöihin aina ikivihannista monsuuni-ilmaston metsistä Siperian koivuvaltaisille metsämaille. Erilaisista elinympäristöistään huolimatta tiikerit ovat hyvin samankaltaisia ja niillä on samoja ominaisuuksia.

Perinteisessä kiinalaisessa kulttuurissa tiikeriä pidetään kaikkien petojen kuninkaana, koska se symboloi voimaa ja rohkeutta. Tiikeri onkin nykyisistä kissaeläimistä fyysisesti suurikokoisin, roteva ja vahva eläin, joka kykenee tappamaan suuriakin saaliita. Tiikeri pystyy tekemään jopa kymmenen metrin pituisia ja yli kahden metrin korkuisia loikkia. Otus on myös hyvä uimari eikä useimmista muista kissaeläimistä poiketen aristele vettä lainkaan. Tiikeri on taitava kalastaja ja voi ylittää kymmenen kilometrin levyisiä merensalmia siirtyessään alueelta toiselle.

Päivisin tiikeri nukkuu tai lepää metsässä, mutta illat ja yöt ovat sen metsästysaikaa. Tiikerit metsästävät useimmiten yksin ja voivat vaeltaa yhden yön aikana useita kilometrejä saalista etsiessään. Notkea ja voimakas tiikeri käyttää saalistuksessa apunaan pitkien kynsien ja kulmahampaiden lisäksi myös kuononsa pitkiä tuntokarvoja. Niiden avulla se voi saalista kohti hiipiessään tunnustella maata irrottamatta hetkeksikään katsetta saaliistaan. Tiikerit luottavat kuuloonsa ja tuntoaistiinsa hajuaistin sijaan, mutta ennen kaikkea tiikeri saalistaa näkönsä avulla. Tiikerin näkökenttä on laaja ja myös hämäränäkö on erittäin tarkka sen silmien kiiluessa pimeässä samaan tapaan kuin kissalla.

Kun tiikeri viimein löytää sopivan saaliin, se kyyristyy matalaksi ja jää vaanimaan, kunnes kuin ennalta-arvaamattomuuden vertauskuvana ponkaisee saaliinsa kimppuun muutamalla loikalla. Sitten se vetäytyy kaikessa rauhassa tiheikön suojiin aterioimaan. Kiinalaisen horoskoopin mukaan kilpailuhenkinen ja itsevarma Tiikeri pelaa aina panoksilla ja pyrkii voittoon sekä etsii haasteita jopa raivokkaan itsenäisenä – tiikeri ei karta vaarallistakaan saalista, jos se vain on sille mieluisaa syötävää. Eläinmerkeistä Tiikeri on myös sangen nautinnonhaluinen eikä tiikerikään pidä syömisen kanssa turhaa kiirettä vaan nautiskelee ruoastaan hitaasti pureskellen. Saalistusten lomassa tiikeri huolehtii aseistuksestaan ja terottelee kynsiään kotikissan tavoin koviin puihin.

Tiikerit ovat pääasiassa yksineläjiä, lukuun ottamatta emon ja poikasen tiivistä sidettä, ja tiikerit tarvitsevat suuren reviirin, jota ne puolustavat toisilta tiikereiltä. Joillakin alueilla voi liikkua useampiakin yksilöitä, mutta tuolloin ne liikkuvat alueella eri aikaan ja välttävät toistensa kohtaamista hajumerkein ja raapimajäljillä viestien. Jos kaksi tiikeriä sattuu vahingossa kohtaamaan toisensa, ne eivät käyttäydy yleensä hyökkäävästi vaan pyrkivät pitämään toisiinsa turvallisen välimatkan.

Kun tiikeri karjuu, se saattaa osoittaa voimaansa tai tyytyväisyyttään saatuaan saalista, mutta useimmiten se pyrkii herättämään toisen sukupuolen huomion. Tiikerillä on myös erityiset varoitus-, kutsu- ja paritteluäänensä, vilkkaimmin tiikeri ääntelee kuitenkin parittelukumppaninsa ja pentujensa seurassa.

Kautta Kiinan historian tiikeri on herättänyt sekä kunnioitusta että ihailua sen kyvykkyydestä, julmuudesta, kauneudesta ja vastakohtien harmoniasta. Tiikeri on täynnä elämää ja ilmentää henkeä sekä tahtoa saavuttaa ja edistyä. Erään myytin mukaan pyhien Kunlunvuorten jumalia vartioi nelihäntäinen tiikerijumalatar, jolla on ihmisen kasvot ja Taivaan valtiaan palatsin porttia vartioi puolestaan tiikeri, jolla oli yhdeksän ihmispäätä.

Tätä pelotonta, eläinten ja vuorten kuningasta kunnioitetaan Kiinassa myös symbolina, joka suojelee kotitalouden suurimmilta onnettomuuksilta, kuten haamuilta, tulipaloilta ja varkailta. Tiikerin pää maalattiin aiemmin sotilaiden kilpiin vihollisen kauhistuttamiseksi ja tähän päivään saakka temppelien seinillä on usein yhdistetty kuvia tiikereistä ja lohikäärmeistä. Tiikerit yhdistetään myös varallisuuden jumalaan, joka usein nähdään aasialaisessa taiteessa istumassa tiikerin selässä.

Näissä merkeissä toivotamme sinulle siis rohkeutta, uskaliaisuutta ja voimaa Tiikerin vuoteen!

Lue lisää jokaisen eläinmerkin vuoden 2022 teemoista sekä muista merkkiin liitettävistä asioista Energiasivuiltamme: https://energiakeskus.com/energiasivut/horoskoopit/kiinalainen/